Hoppa till huvudinnehållet

Ifrågasatt brandskyddsföretag åter i farten

Publicerad:
Äldre personer har råkat ut för försäljningsmetoder som fått dem att säga ja till köp av dyra brandsläckare som de inte velat ha. Arkivbild.
Äldre personer har råkat ut för försäljningsmetoder som fått dem att säga ja till köp av dyra brandsläckare som de inte velat ha. Arkivbild. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Nu är det ifrågasatta företaget Gothia Brandskydd åter i farten i Dalslands närhet och försöker med olika metoder få främst äldre personer med koppling till något företag eller som är skogsägare att köpa dyra brandsläckare.

Konsumentvägledning agerade för att häva köp av brandsläckare

Det är en läsare i Värmland som kontaktat Dalslänningen eftersom tidningen skrev om förhållandet i bland annat Bengtsfors för ett par år sedan. Även andra tidningar har på olika håll uppmärksammat företagets metoder.

– Det är exakt samma tillvägagångssätt som 2019 då jag själv drabbades, berättar läsaren vars granne nu råkat ut för företaget.

– De frågar vem man är och svarar man då ja så spelas det in och de använder detta ja som underlag för att skicka en bekräftelse.

Slugt tillvägagångssätt

– Att de ringer på hösten beror på att då genomför många kommuners räddningstjänst brandskyddsinsatser, och det är lätt att missförstå när de ringer. Det är slugt, konstaterar läsaren.

– Brandsläckarna de säljer kostar minst tre gånger så mycket som de borde. Tvärtemot vad de påstår har man även som rörelseidkare en ångerrätt. Så det går att stoppa dem, berättar läsaren som drev en hård strid mot företaget via polis och kronofogde och vann för några år sedan.

– Men det är olustigt att de håller på, och det är viktigt att varna för dem, säger läsaren.

Flera kommuners konsumentvägledningar har agerat i processer mot företaget för att få köpen hävda. Däribland Konsumentvägledningen i Bengtsfors kommun som gjorde det 2019.

Gothia Brandskydd med adress i Västra Frölunda finns med på Allmänna Reklamationsnämndens lista över företag som inte följt ARN:s utslag.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenBengtsforsDalslänningenGothia BrandskyddKonsumentNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.