Hoppa till huvudinnehållet

Fick apparat i huvudet hos tandläkaren: "Går tyvärr inte att förutse”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Tore Meek

Efter att en patient slogs blodig då en röntgenapparat lossnade, har tandläkarmottagningen gjort en analys av vad som hänt.

En patient fick hämtas av ambulans efter ett tandläkarbesök i Säffle. Röntgenarmen lossnade plötsligt och träffade patienten hårt i huvudet.

Patienten fick ett flera centimeter stort jack i huvudet som blödde ymnigt. När hon kräktes efter två dagar gjordes en skallröntgen som dock inte visade på några andra skador.

Händelsen inträffade under sommaren och har lett till utredningar hos både Läkemedelsverket och Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Nu har tandläkarmottagningen lämnat in en analys av händelsen i den lex Maria-utredning som görs hos Ivo.

Materialet i röntgenarmen var utmattat efter 20 år, konstaterar tandläkarmottagningen, något som ”är mycket ovanligt och tyvärr inte går att förutse”.

Apparaten som gått sönder har skrotats. De övriga röntgenapparaterna har servicetekniker gått igenom, enligt mottagningen.

Nu kommer alla röntgenapparater att kontrolleras årligen med service och validering, något som också kommer att dokumenteras.

Artikeltaggar

IvoLex MariaSäffleTandläkareVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.