Hoppa till huvudinnehållet

Här går Ed till grantoppen

Publicerad:
Den höga granen vid Nössemarksvägen och infarten till Fågelvägen är 32 meter hög enligt räddningstjänstens mätningar.
Den höga granen vid Nössemarksvägen och infarten till Fågelvägen är 32 meter hög enligt räddningstjänstens mätningar. Foto: Tommy Lofgren

32 meter hög. Det mäter den ståtliga granen vid Nössemarksvägen i Ed. Det konstaterar räddningstjänsten som har gjort mätningen.

Uppslaget kom från Lars-Erik Israelsson, Dals-Eds tidigare mångårige kommunchef, som tidigt hoppades att granen skulle platsa som landets högsta efter den berömda Mölnbackagranens sorti.

Han bor i området och har länge förundrats över den höga granen och liksom många andra velat få reda på trädets höjd. Därför ringde han räddningstjänsten och tyckte det var dags för fakta på bordet.

Härom veckan tog räddningstjänsten höjd för uppdraget.

Övade samtidigt

– Vi passade på att mäta granen när vi ändå skulle öva med vår drönare, berättar Leif Kunell, räddningschef i Dals-Ed.

Drönaren är ett hjälpmedel för räddningstjänsten att snabbt få en överblick över kraftiga eldsvådor och kunna sätta in rätt åtgärder från början.

Trots sina imponerande 32 meter kvalar inte Edsgranen in bland de allra högsta träden i Sverige. Det krävs många meters tillväxt för det.

Sorgligt besked

Vilket är då det högsta trädet? I augusti kom nyheten att Sveriges dittills högsta levande träd, en gran i värmländska Forshaga hade dödförklarats.

Det var den så kallade Mölnbackagranen som blev hela 49,6 meter hög. Den 130-åriga granen hade då kämpat mot naturens krafter i många år innan den till slut fick ge upp efter omfattande angrepp av skadeinsekten granbarkborre.

– Vi passade på att mäta granen när vi ändå skulle öva med vår drönare, berättar Leif Kunell, räddningschef i Dals-Ed.
– Vi passade på att mäta granen när vi ändå skulle öva med vår drönare, berättar Leif Kunell, räddningschef i Dals-Ed. Foto: Tommy Löfgren

Nu övertas titeln Sveriges hösta träd av en 150-årig silvergran som växer på Omberg vid Vättern i Östergötland. Det fastslår organisationen Skogsforum.

Omberg är ett välkänt bergsområde med stora naturvärden. Det sträcker sig genom de båda kommunerna Ödeshög och Vadstena.

Lapar ljus

Hur hög granen vid Nössemarksvägen i korsningen till Fågelvägen kommer att bli är det ingen som vet. Den ser ut att vara välmående och livskraftig där den sträcker sig upp i skyn med ”utsikt” över vackra Stora Le.

Där står den i ensamt majestät utan större konkurrens av andra träd. Det läget måste vara perfekt då den hela tiden blir exponerad av ljus och kan växa vidare.

Området här ligger högt över vattenytan. Att ett av bostadsområdena i närheten av granen heter Toppen är ingen tillfällighet. Dessutom leder Fågelvägen till kommunens senast byggda förskola som också ligger högt granne med ett område med mer eller mindre färdigexploaterade villatomter.

Mot toppen

Man skulle kunna säga granen siktar mot toppen av Toppen. I alla fall med Edsmått mätt.

Det här handlar om uppmätta träd. Det kan mycket väl vara så att Sveriges högsta träd växer någonstans ute i våra skogar.

Artikeltaggar

Djur och naturDrönareEdGranbarkborreLars-Erik IsraelssonLeif KunéllNyheterRäddningstjänstenStora LeTräd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.