Hoppa till huvudinnehållet

S ville riva upp beslut att lägga ned Kolaregården – men förlorade votering

Publicerad:
Kommunstyrelseledamoten Stein Begby (S), överst, föreslog att kommunfullmäktiges beslut att lägga ned Kolaregården i Dals Långed skulle rivas upp. Ett förslag som kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), nedan, avvisade. I en votering förlorade Begbys förslag med 5-4.
Kommunstyrelseledamoten Stein Begby (S), överst, föreslog att kommunfullmäktiges beslut att lägga ned Kolaregården i Dals Långed skulle rivas upp. Ett förslag som kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), nedan, avvisade. I en votering förlorade Begbys förslag med 5-4.

I samband med att äldreberedningen lade fram sin slutrapport till kommunstyrelsen i Bengtsfors föreslog Stein Begby (S) att kommunfullmäktiges beslut att lägga ned Kolaregården i Dals Långed skulle rivas upp. Men i en votering förlorade hans förslag med rösterna 5-4.

En politiskt tillsatt äldreberedning hade fått i uppdrag att ta fram förslag för att Bengtsfors kommun ska kunna möta framtida ökade behov av andelen äldre.

I sin rapport lade beredningen fram två förslag. Det ena var att kommunen på sikt ska bygga ut Solbacken i Billingsfors till ett stort gemensamt demensboende för hela kommunen. Det andra var att i stället bygga ut Björkåsen i Bengtsfors och Solbacken.

”Det saknas platser”

Men Stein Begby (S) menar att det redan i dag finns ett stort behov av platser.

– Jag har ställt en återkommande fråga om hur många lediga platser som finns på kommunens särskilda boenden och svaret från våra tjänstemän är att det inte finns några sådana. Därför föreslog jag nu att beslutet om att lägga ned Kolaregården i Dals Långed behöver återtas. Det finns inga lediga platser för de som ska tvingas lämna Kolaregården och de tio platserna på Kolaregården behövs, säger Stein Begby.

”Alla får en plats”

Men kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), håller inte med.

– Det har alltid funnits lediga platser i våra särskilda boenden, även om antalet växlar över tid. Sedan kan det ibland finnas en topp där vi kan få behöva använda korttidsverksamheten. Men de som i dag bor på Kolaregården kommer att beredas plats på andra boenden när det blir aktuellt för en flytt, säger Stig Bertilsson.

”Vi har ingen kö”

Dalslänningen ringer upp socialchefen Tanja Mattsson för att få besked i frågan.

Hon berättar att det i dagsläget finns fem lediga platser vid särskilda boenden i Bengtsfors kommun.

– Antalet lediga platser är något som går i etapper. Men vi har ingen kö till de särskilda boendena, utan det finns tillräckligt med lediga platser. Vi kommer att kunna lösa situationen på ett bra sätt, säger Tanja Mattsson.

Inväntar besked

Stig Bertilsson berättar att Bengtsfors kommun nu inväntar ett besked från förvaltningsrätten efter att beslutet att stänga Kolaregården överklagats dit.

– Vi räknar med att få ett beslut från förvaltningsdomstolen i hygglig närtid i höst, säger Bertilsson.

Röstsiffrorna 5-4

Stein Begbys förslag att beslutet att lägga ned Kolaregården skulle rivas upp förlorade i en omröstning i kommunstyrelsen med siffrorna 5-4.

För Begbys förslag röstade, förutom Stein Begby själv, även hans socialdemokratiska partikamrater Per Eriksson och Christina Lundqvist samt sverigedemokraten Britt-Inger Sandström.

Emot röstade moderaterna Stig Bertilsson och Ulf Nelson och centerpartisterna Per Jonsson och Kåre Karlsson samt den politiska vilden Susanne Öhrn.

Vidare föreslog kommunstyrelsen kommunfullmäktige att ta del av äldreberedningens förslag.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunKolaregårdenPolitikStein BegbyStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.