Hoppa till huvudinnehållet

Friskis och Svettis startar igen: ”Så mycket mer än träning”

Publicerad:
Linda Olsson och Dan-Christer Rönnhult välkomnar tillbaka alla medlemmar som med anledning av coronapandemin inte har kunnat träna. På måndag startar passen igen i bollhallen i Ed samt på andra orter i vårt område.
Linda Olsson och Dan-Christer Rönnhult välkomnar tillbaka alla medlemmar som med anledning av coronapandemin inte har kunnat träna. På måndag startar passen igen i bollhallen i Ed samt på andra orter i vårt område.

Under pandemin har många träningsinstanser tvingats pausa sin verksamhet. Vissa restriktioner kvarstår fortfarande men fler och fler vågar nu dra igång gruppträning igen. Friskis och Svettis i Ed är en av dem, vilket de gör med buller och brak då de till på köpet fyller 20 år.

– Det var så trångt att vad man än gjorde för rörelse slog man i någon. Jag låg inne i omklädningsrummet och gjorde sit-ups för det fanns inte plats i bollhallen.

Linda Olsson minns tillbaka på det första passet som någonsin arrangerades i Friskis och Svettis regi i Ed. Det var långt ifrån dagens verklighet med tydliga restriktioner om avstånd.

Hon var med och drog igång verksamheten i Ed. Under några år på annan ort hade hon fått upp ögonen för Friskis och Svettis. Efter en tid tillbaka i Ed efterlyste kommunen krafter som ville starta någon form av träningsverksamhet. Tillsammans med Nina Hultqvist, som tidigare varit ledare i Bryssel, drog Linda Olsson igång verksamheten.

– Jag var helt såld på konceptet. Jag har alltid gillat att röra mig till musik och jag hade en dröm att själv en gång bli ledare, säger Linda Olsson.

Hösten 2001 anordnades det första passet och intresset blev genast enormt.

– Det var många fler än vad vi någonsin hade vågat drömma om.

Stabil grupp

Sedan dess har antalet aktiva varierat från år till år.

– Men vi har alltid haft en stabil utövargrupp. Innan pandemin startade hade vi mellan 150 och 200 medlemmar och vi har nu fyra ledare som är aktiva, säger Dan-Christer Rönnhult, som sedan två år tillbaka är ordförande i föreningen.

När coronapandemin drog in över landet tillsammans med efterföljande restriktioner tvingades verksamheten dra ner på antal pass.

– Vi körde fram till och med oktober 2020, men därefter blev restriktionerna tuffare och det blev svårare för oss att ha pass inomhus. Vi körde några utomhuspass fram till jul, men efter årsskiftet fick vi ställa in allt, säger Linda Olsson.

Linda Olsson firar 20 år som ledare med ett nytt pass där en boll står i centrum.
Linda Olsson firar 20 år som ledare med ett nytt pass där en boll står i centrum.

– Att träna vet vi ju hjälper många på olika sätt så det kändes ju helt fel att ställa in. Det är superbra att vi kan komma igång igen, säger Dan-Christer Rönnhult.

Saknaden att få träna tillsammans har varit stor.

– Jag har saknat det enormt. Jag gillar att röra på mig, men att träna tillsammans är så mycket mer. Det är en gemenskap, säger Linda Olsson.

"Nu rivstartar vi"

I somras smygstartade säsongen med några utomhuspass vid Timmerstugorna, men det är nu på måndag som det drar igång på riktigt igen med sex pass i veckan i stora bollhallen i Ed.

– Nu rivstartar vi. Vi måste fortfarande förhålla oss till vissa restriktioner, det får vara max 50 personer i hallen, vi måste fortsatt hålla avstånd och passen är mer anpassade för de rådande förutsättningarna, men det här har varit efterlängtat.

Förutom att verksamheten drar igång igen 20-årsjubilerar den också.

– Vi kommer att uppmärksamma det under vecka 40, men vi får vänta lite med firandet tills restriktionerna har släppt ytterligare. Om man kan flytta på OS så kan vi flytta vårt jubileum, säger Dan-Christer Rönnhult.

Och det är inte bara föreningen som fyller 20 år. Linda Olsson firar även 20 år som ledare.

– Jag hade tänkt sluta efter 20 år, men så kom pandemin i vägen och jag tänkte att jag ju inte kunde sluta på det sättet. Jag får nog hålla mig kvar och sedan hålla i seniorjympan, skrattar Linda Olsson.

Istället för att sluta valde hon att utbilda sig vidare vilket medlemmarna kommer att se resultat av i höst då hon kör igång Powerhour.

– Det är ett perfekt pass för den som kanske inte har så bra koordination och taktkänsla. Det är träning med en boll som är lite större än en medicinboll.

Friskis och Svettis drar igång sin verksamhet under nästa vecka även i Bengtsfors och Färgelanda.

Artikeltaggar

EdFriskis och SvettisJubileumLinda OlssonMotion och hälsa

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.