Hoppa till huvudinnehållet

Bubblor hjälper fiskar att hitta rätt – Bengtsforsbördig bakom ny upptäckt

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Johan Leander, uppvuxen i Svarttjärn är doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Nu har han upptäckt att fiskar gärna undviker bubbelbarriärer, vilket kan leda bort dem från farliga passager.
Johan Leander, uppvuxen i Svarttjärn är doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Nu har han upptäckt att fiskar gärna undviker bubbelbarriärer, vilket kan leda bort dem från farliga passager. Foto: Jörgen Wiklund

Johan Leander, uppvuxen i Svarttjärn, Bengtsfors, har precis gjort en betydelsefull upptäckt i en avhandling vid Umeå universitet – nämligen att bubbelbarriärer kan leda bort fiskar från farliga passager i utbyggda älvar, oavsett om fisken är benägen att ta risker eller inte.

Det är i en avhandling från Företagsforskarskolan, vid Umeå universitet, som Bengtsforsbördige Johan Leander har gjort upptäckten.

Passager med hög dödlighet för vandrande fisk är ett uppmärksammat miljöproblem för vattenkraften, där turbiner kan skada fisk som söker sig ut mot havet. Även i fisktrappor kan fisken ha svårt att hitta rätt, men i avhandlingen visar Johan Leander att enkla och billiga bubbelbarriärer kan leda vandrande fisk bort från huvudfåran och i stället mot en säkrare passage via en fiskväg.

– Eftersom arterna som jag studerat i denna avhandling, lax och öring, är vana vid turbulent vatten med inslag av bubblor var vi till en början skeptiska till huruvida bubblor kunde leda fisken, men vi kan styra uppemot 85 procent av vandrade lax med bubblor, säger Johan Leander, doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Vattenfall följer upp

Med hjälp av akustiska sändare och ekolod visar Johan Leander att en ”vägg” av bubblor kan styra både juvenil och vuxen laxfisk åt sidan. När han har gjort experimenten i både dagsljus och mörker har han kommit fram till att synen är avgörande för att lax ska reagera på bubblor.

– Resultaten är intressanta och vi följer upp Johan Leanders studier med vidare tester i Vattenfalls försöksanläggning i Älvkarleby, säger Richard Holmgren, chef för Vattenfall Vattenkrafts avdelning för Miljö och Tillstånd som har varit Johan Leanders externa part i doktorandprojektet inom ramen för Företagsforskarskolan.

”Ett mysterium”

Exakt varför lax reagerar så starkt på bubblor är fortfarande ett frågetecken. I en av Johan Leanders delstudier undersökte han om passage genom bubblor var kopplat till laxens benägenhet att ta risker, men i resultatet fanns inget som tydde på att fisken upplever att bubblor är förknippat med risk.

– Varför lax undviker bubblor är fortfarande lite av ett mysterium, säger Johan Leander.

Varför laxen undviker bubblor är dock fortfarande ett mysterium, menar Johan Leander.
Varför laxen undviker bubblor är dock fortfarande ett mysterium, menar Johan Leander. Foto: Audun Rikardsen

Jämfört med fysiska avledare är bubbelbarriärer betydligt billigare både att installera och att underhålla. Förmågan att släppa igenom material som kommer drivande med vattnet gör bubbelbarriären mindre utsatt vid höga flöden då fysiska barriärer utsätts för stora påfrestningar och i värsta fall kan kollapsa.

Viktigt verktyg

Slutsatsen är att bubbelbarriärer kan bli ett viktigt verktyg för fungerande fiskpassager i framtiden.

– I kommande omprövningar av vattenkraften kommer vi att använda all kunskap som kan få positiv effekt på biodiversitet (biologisk mångfald, reds. anm.), men som också tar hänsyn till produktion, reglerförmåga och dammsäkerhet, säger Richard Holmgren.

Johan Leander har sedan tidigare en kandidatexamen i biologi från Umeå universitet och en masterexamen i biologi från Sveriges lantbruksuniversitet. Han försvarar sina resultat i den nya avhandlingen den 17 september vid Umeå universitet.

Artikeltaggar

BengtsforsNyheterUmeåUmeå universitetVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.