Insändarsvar: Nytt ledarskap behövs i Sverige

Insändare
PUBLICERAD:
Johan Hultberg, M, är riksdagsledamot från Fjällbacka.
Foto: Tommy Löfgren
Jag förstår om många läsare blir förvirrade när de följer replikskiftena mellan undertecknad och socialdemokraten Göran Skogfält (Senaste inlägg i Dalslänningen den 17 augusti).

Vi redovisar nämligen väldigt olika siffror över hur hög arbetslösheten är. Jag har lutat mig mot SCB:s arbetslöshetsstatik som är Sveriges officiella och den som vanligen används i internationella jämförelser. Enligt SCB:s statistik så var antalet arbetslösa under andra kvartalet i år 556 000. Skogfält har istället valt att huvudsakligen redovisa Arbetsförmedlingens statistik av den enkla och uppenbara anledningen att den är mer fördelaktigt för Socialdemokraterna och regeringen.

För mig och Moderaterna är det glasklart att arbetslösheten och utanförskapet är alldeles för stort oavsett om man utgår ifrån SCB:s eller Arbetsförmedlingens statistik. Särskilt bekymrade är vi över den rekordhöga långtidsarbetslösheten och den mycket höga arbetslösheten bland utrikes födda. Jobbklyftan mellan personer födda i Sverige respektive utrikes har vuxit, såväl före som nu under pandemin. Alldeles för många som invandrat till Sverige befinner sig alltså i utanförskap och bidragsberoende. Det vill Moderaterna ändra på. Det är ingen liten utmaningen men med omfattande reformer som återupprättar arbetslinjen är det möjligt. Vi vill sänka skatten för dem som arbetar, särskilt för dem med låga inkomster. Införa ett bidragstak, så att det alltid ska löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Vi vill bekämpa långtidsarbetslösheten med förstärkta nystartsjobb, utökad praktik och en jobbpremie för att det ska löna sig bättre för långtidsarbetslösa att gå från bidrag till arbete. Och eftersom språket är nyckeln till det svenska samhället och in på arbetsmarknaden vill vi införa språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd och ställa högre krav på deltagare i SFI liksom införa obligatorisk språkförskola för nyanlända barn så att de snabbt lär sig svenska och får en bra start här i sitt nya land. Vad socialdemokraterna vill för att pressa tillbaka arbetslösheten och lösa Sveriges akuta integrationsproblem har Skogfält fortfarande inte svarat på.

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.