Jerker Johansson (C) till sin partiledare: "Håll höger, Lööf"

Publicerad:
2014 träffade Jerker Johansson sin partiledare, Annie Lööf, vid ett möte i Ed. Foto: Anna Nyberg

Bengtsforspolitikern Jerker Johansson (C) uppmanar sin partiledare, Annie Lööf, att sluta samarbeta med S-MP-regeringen.

– Jag träffar varje dag centerpartister som hyser starka tvivel på Annie Lööfs samarbete med den S-ledda regeringen, säger Johansson.

Han tycker att Annie Lööf måste redovisa vilken väg hon vill att Centerpartiet ska gå i god tid inför riksdagsvalet 2022.

– Centerpartiet är ett icke-socialistiskt parti och ska därför samarbeta med partierna till höger, säger Jerker Johansson.

Annie Lööfs argument är ju att hon inte vill samarbeta med SD på grund av att hon menar att det är ett främlingsfientligt parti med rötter i nynazismen. Vad säger du om det?

– Jag säger så här, att jag kan samarbeta med vem som helst, men jag låter mig inte köpas av vem som helst.

SD har ju öppet talat om att man vill införa repatriering, det vill säga återvandring av invandrare, och göra inskränkningar i pressfriheten. Vad säger du om det?

– Frivillig återvandring har jag inget emot. Dalsland skulle blomstra om de som utvandrat från landskapet kom tillbaka. Och jag har ingenting emot invandrare. Följer de bara de regler som gäller i landet de kommer till så är det inget fel. När det gäller pressfriheten vill jag ha kvar den som i dag. Men vi kan samarbeta med SD, det har vi visat lokalt i Bengtsfors, säger Jerker Johansson.

SD har ju lämnat samarbetet efter att det borgerliga styret beslutade att stänga Kolaregården.

– Jag var emot en stängning av Kolaregården. Och jag har sått ett frö för att få till ett demensboende på Dalslands sjukhus.

Tillbaka till Annie Lööf. Vilka krav ställer du inför valet?

– Jag vill att Annie Lööf och alla andra riksdagskandidater redovisar vilken sida de tycker att partiet ska stå på.

Samtidigt har ju Centern fått igenom mycket av sin politik genom samarbetet med S-MP-regeringen.

– Det har blivit mest utredningar av det. Se på det svenska jordbruket, landskapen växer igen och vi har snart bara några stora mjölkproducenter kvar. Jag tycker att folk ska tänka efter innan de röstar. En av de stora valfrågorna nästa år kommer att handla om miljön. En annan hur ska börja betala av på pandeminotan efter att karensdagen togs bort och operationer som inte blivit genomförda. Det blir ett ödesval, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

Annie LööfBengtsfors kommunCenterpartietJerker JohanssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare