Hoppa till huvudinnehållet

15-åring tog strypgrepp, sparkade och spottade på 14-åring – döms till ungdomsvård

Publicerad:
15-åringen döms för misshandel efter att ha tagit strypgrepp, sparkat och spottat på målsäganden. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

En 15-årig kille från Dals-Ed döms till ungdomsvård efter en misshandel.

Han ska också, tillsammans med sina två vårdnadshavare, betala ett skadestånd på totalt 6 300 kronor till målsäganden.

Händelsen ska ha ägt rum på torget i Ed den 21 april i år.

Enligt åklagaren ska 15-åringen vid detta tillfälle ha tryckt till målsäganden, en 14-årig kille, i knävecket så att denne fallit till marken, tagit strypgrepp runt målsägandens hals när denne stått på knä på marken och sparkat honom när han låg på marken. Vidare ska han ha spottat på honom och kallat honom för hora.

Nekar till brott

15-åringen nekar till brott. Han uppger, för tingsrätten, att han känt sig trängd i situationen. Enligt honom ska målsäganden bland annat ha kallat honom för bög och skrattat åt honom. 15-åringen erkänner att han dragit ned målsäganden till marken och sparkat på hans ryggsäck, men hävdar att han agerat i nödvärn.

Videobevisning

Men det finns inspelade videosekvenser, som spelats upp för tingsrätten, som visar hur 15-åringen fäller 14-åringen, tar ett grepp om dennes hals och hur han sparkar på honom när han ligger på marken och spottar mot honom innan han lämnar platsen.

– Videosekvenserna ger således ett mycket starkt stöd för (målsägandens namn) uppgifter, konstaterar tingsrätten.

Journalanteckningar och fotografier visar också att målsäganden efter händelsen haft en röd ömmande fläck långt nere på vänster bröstkorg.

Tingsrättens dom

Tingsrätten anser att det vid en sammantagen bedömning är bevisat att 15-åringen misshandlat och spottat på målsäganden. Vidare bedömer tingsrätten inte att det ska ha varit fråga om en nödvärnssituation.

15-åringen döms därför för misshandeln till ungdomsvård och till att betala ett skadestånd på 6 300 kronor till målsäganden.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarEdMisshandelSkadeståndUngdomsvårdVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.