Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan storsatsar – anordnar kurs i gatukonst och smide

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Konstsmeden Jessica Fleetwood, från Not Quite, är en av dem som drar i trådarna för Kulturskolans storsatsning.
Konstsmeden Jessica Fleetwood, från Not Quite, är en av dem som drar i trådarna för Kulturskolans storsatsning. Foto: Sanna Stark

Kulturskolan i Bengtsfors slår på stora trumman. Med hjälp av ett bidrag från Statens kulturråd kan de nämligen starta tre nya program, med förhoppningen om att nå ut till fler barn och ungdomar i kommunen.

– Alla ska kunna utöva musik och kultur, oavsett bakgrund, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Det hela började med en ansökan om medel till Kulturskolans aktiviteter som sedan resulterade i ett bidrag om 552 000 kronor från Kulturrådet.

– Det är ju jättekul. Det måste vara mer pengar än vad vi någonsin har fått, säger Anna Hjelmberg.

Statliga pengar till musik och konst vid kulturskolor i Dalsland

I dagsläget erbjuder Kulturskolan sång- och instrumentalundervisning såväl solo som i grupper på många instrument och i olika musikstilar, musikproduktion, måleri samt keramik för kommuninvånare i alla åldrar. Tack vare bidraget kan de nu göra tre särskilda satsningar som framförallt vänder sig till barn och ungdomar.

Lärarna på Kulturskolan är redo att börja lära ut i de nya kurserna.
Lärarna på Kulturskolan är redo att börja lära ut i de nya kurserna. Foto: Sanna Stark

– Det första är ”Musikalproduktion för alla”. Då kan man gå kurser i musikaldans, teater, musikalband och ljud- och ljussättning, bland annat, säger kultur- och fritidschefen.

Med kunskapen från kurserna ska eleverna till slut ha byggstenarna för att kunna sätta ihop en egen musikalföreställning.

– Vi kommer att sprida ut kurserna i kommunen och ha föreställningar en gång per termin, säger Anna Hjelmberg.

Kurser hos Not Quite

Programmet ”Konstskola för alla” arrangeras bland annat i samarbete med Not Quites och Parasport Bohuslän Dals ”ParaCraft”, med konstsmeden Jessica Fleetwood, Göran Johansson och trähantverkaren Elin Guldåker i spetsen.

– Projektet sträcker sig fem år bakåt i tiden. Då föddes en idé om att slå ihop idrott och konsthantverk och således locka fler, säger Göran Johansson, projektledare.

Han presenterade idén för Not Quite, som arrangerade ett tredagarsläger med 20 platser för personer med funktionsnedsättning. Där fick de testa att cykling, täljning och keramik, bland annat.

Göran Johansson är projektledare för ParaCraft.
Göran Johansson är projektledare för ParaCraft. Foto: Karin Olsson

– Det tog 36 timmar, och så var alla platser bokade. Sedan dess arrangerar vi lägren varje år och på den vägen har vi rullat vidare, säger Göran Johansson.

Nu är tanken att personer, vare sig med funktionsnedsättning eller inte, ska få gå grundkurser i smide – antingen på Not Quite eller runtom i Bengtsfors kommun.

– Vi anpassar undervisningen för varje deltagare. Det här känns helt fantastiskt kul, och så roligt att få bli tillfrågade, säger Jessica Fleetwood.

Graffiti med Carolina Falkholt

Dessutom fortsätter de med fler kurser i konstens tecken. I Laxarby missionshus har de sedan tidigare en målerikurs tillsammans med Lina Berglund, och förhoppningsvis är en kurs i gatukonst tillsammans med graffitikonstnären Carolina Falkholt på ingång.

En kurs i gatukonst med Carolina Falkholt kan bli aktuellt.
En kurs i gatukonst med Carolina Falkholt kan bli aktuellt. Foto: Roland Svensson

– Vi vill nå ut till alla. Alla ska kunna utöva musik och kultur, oavsett bakgrund, säger Anna Hjelmberg.

Hoppas på förlängning

Kulturskolan presenterar dessutom ett program för hårdrockaren, nämligen ”Rockgrupp för alla”.

– Just nu gäller satsningen för ett år framåt, men vi hoppas på förlängning förstås. Vi hoppas att många känner sig välkomnade och att nya elever hittar hit. Vi är så stolta över att kunna ha ett så stort utbud för en såpass liten kommun, säger Anna Hjelmberg.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergBengtsforsBengtsfors kommunCarolina FalkholtElin GuldåkerJessica FleetwoodNot QuiteNyheterStatens kulturråd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.