Hoppa till huvudinnehållet

Holmqvist (S): ”Det är på tiden att det blir en kvinna”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se

Paula Holmqvist, Socialdemokraternas ordförande i Fyrbodal och riksdagsledamot från Ed, blev tagen på sängen när Stefan Löfven meddelade sin avgång. Nu inleds arbetet med att nominera en ny person till posten. Holmqvist önskar att det blir en kvinna.

Paula Holmqvist (S) blev förvånad när Löfven meddelade sin avgång i söndags. Men nu hoppas hon på en kvinnlig ersättare.
Paula Holmqvist (S) blev förvånad när Löfven meddelade sin avgång i söndags. Men nu hoppas hon på en kvinnlig ersättare.

I söndags meddelade Stefan Löfven under sitt sommartal att han lämnar posten som partiledare för Socialdemokraterna och som statsminister.

Stefan Löfven avgår i höst

Paula Holmqvist informerades om beslutet via sms från partiet centralt under pågående sommartal.

– Först blev jag matt och tänkte nej. Jag blev tagen på sängen och väldigt förvånad. Men efter en stund tänkte jag att han är en klok person som tar ansvar och att nu är rätt läge. Det ger också en ny partiledare möjligheten att komma in i jobbet innan valet.

”Stabil ledare”

Holmqvist förklarar Löfven som en stabil ledare under sina år som statsminister och partiledare.

– Det har ju varit en turbulent tid, men Stefan är alltid lugn och lyssnar in. Han har samlat oss i partiet och stått upp för att hålla borta högerpopulistiska partier.

Hon berättar att de bland annat har kollat på fotboll tillsammans.

– När man är ute med honom på gemensamma uppdrag är det alltid en glädje runt honom och han förmedlar en trygghet. Han ser alla, säger Holmqvist.

”Vill inte föregå processen”

Stefan Löfven kommer att avgå vid partikongressen i november och nu inleds en nomineringsprocess för att finna en ny person för uppdraget. Socialdemokraterna har många namn som skulle kunna bli en aktuell kandidat.

– Nu ska vi samla partidistriktet och diskutera. Jag vill inte föregå den processen, men om jag får önska kan jag tycka att det är på tiden att det blir en kvinna, men jag kommer att stå bakom det som distriktet kommer fram till, säger hon.

Nomineringsprocessen ska vara klar den 1 oktober.

Artikeltaggar

EdPaula HolmqvistPolitikStefan Löfven

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.