Hoppa till huvudinnehållet

Barnfamiljen bytte lägenheten i Göteborg mot gård i Dalsland: ”Smidigare nu”

Publicerad:
Arvid och Kristin Håman har precis flyttat från Göteborg till Högsbyn, utanför Dals Långed med barnen Tova och Tage. Nu ska de aldrig flytta igen, säger de. Foto: Sanna Stark

Det hela började med ett renoveringsprojekt i Järbo.

Därefter fick Arvid och Kristin Håman, från Göteborg, mersmak för Dalsland och sålde lägenheten i Majorna, sa upp sig från sina jobb på Sahlgrenska och flyttade till Dals Långed.

– Om någon funderar på att flytta hit så kan jag hälsa att det bara är att köra på, säger Arvid Håman.

Arvid och Kristin Håman, 34 respektive 38 år, har bott i centrala Göteborg under hela sina liv. De träffades och blev ett par genom jobbet på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och tillsammans jobbade de bland annat som narkossjuksköterskor på neurooperation.

– Vi har egentligen ingen koppling till Dalsland överhuvudtaget. Allt började för några år sedan, när vi började leta efter en sommarstuga med ungefär en och en halv timmes bilavstånd från Göteborg, säger Arvid Håman.

Valet av sommarstuga föll till slut på en i Järbo.

– Det var lite av ett renoveringsprojekt, och vi var där och fixade och trixade på varje ledig stund. Då växte det fram en känsla hos oss att vi ville göra det där på heltid. Jag gillar att odla, och Arvid gillar byggnadsvård. Och så lever man ju bara en gång, säger Kristin Håman.

”Sålt in Dalsland”

Sagt och gjort. Redo att lämna storstadslivet bakom sig tog de upp jakten på det perfekta huset på landsbygden till salu, och finkammade varje annons de kom över.

En kollega kände igen den stora vita villan som dök upp på Hemnet. Arvid, Kristin, Tova och Tage blev blixtförälskade.
En kollega kände igen den stora vita villan som dök upp på Hemnet. Arvid, Kristin, Tova och Tage blev blixtförälskade. Foto: Sanna Stark

– Vi satt och tittade på Hemnet på en jobbrast en gång, och så kom en kollega förbi och utbrast: ”Men, det där är ju Hagen!”. Vi visste att han hade Dalslandskopplingar, han har ju sålt in Dalsland för oss i alla år, men vi hade ingen aning om att han till och med kände ägarna till det här huset, säger Arvid Håman.

Flyttade i juni

Paret föll snabbt för det stora, vita huset från 1830-talet med 29 hektar tillhörande mark i Högsbyn.

29 hektar mark följde med huset från 1830-talet.
29 hektar mark följde med huset från 1830-talet. Foto: Sanna Stark

På juldagen förra året la de ett bud, och i juni kunde de äntligen flytta in tillsammans med Kristins dotter Tova, tolv år, och deras gemensamma son Tage, sju år. Och hunden Nanna och familjens två katter, förstås.

Hunden Nanna är en trogen följeslagare på gården.
Hunden Nanna är en trogen följeslagare på gården. Foto: Sanna Stark

Första projektet var att bygga hönsgård till de senaste, värpande tillskotten i familjen.

Ett gäng höns och en tupp flyttade in i samma veva som familjen.
Ett gäng höns och en tupp flyttade in i samma veva som familjen. Foto: Sanna Stark

– De här trakterna är ju helt fantastiska och allt känns helt rätt. Tänk att få förvalta det här, säger Arvid och Kristin Håman.

Bild av ensamhet

Trean i Majorna sålde de. Nu ska bara det sista putset göras på sommarstugan i Järbo innan paret kan lägga sitt fulla fokus på huset i Högsbyn, och bland annat planerar de att göra i ordning en keramikstudio i en av stugorna på gården. Och införskaffa sig ett gäng får, kanske.

Familjen planerar att låta fler djur flytta in på gården.
Familjen planerar att låta fler djur flytta in på gården. Foto: Sanna Stark

– Vi flyttade hit för att aldrig behöva flytta igen, liksom. Man har ju lite en bild av ensamhet ute på landsbygden, men faktum är att jag har pratat med mer folk här än vad jag gjorde i Göteborg. Och det tar inte längre tid att åka in till Långed än vad det gjorde i trafiken i storstan, trots att det var nära till allt. Det är bara smidigare nu, säger Arvid Håman.

Skolskjuts, med en egen hållplats alldeles vid huset, är en av sakerna som har underlättat för familjen sedan de lämnade storstaden.
Skolskjuts, med en egen hållplats alldeles vid huset, är en av sakerna som har underlättat för familjen sedan de lämnade storstaden. Foto: Sanna Stark

Långt till sjukhus

Och när hjälpen behövs står paret redo att vårda dalslänningarna. Att fortsätta jobba inom vården, trots den nya adressen, var nämligen inte svårt för någon av dem. I dag jobbar Arvid inom ambulansen för Dalsland norra och Kristin inom hemsjukvården i kommunen.

– Jag har jobbat inom ambulansen tidigare, och det är helt klart andra förutsättningar och utmaningar här, även om folk blir lika sjuka här som i Göteborg. De geografiska skillnaderna är påtagliga, här är det längre att köra till närmsta sjukhus jämfört med tidigare, säger Arvid Håman.

– Något som är positivt är att vi inte tar med oss jobbet hem på samma sätt som innan. Här finns att göra och sysselsätta sig med efter arbetsdagens slut, säger Kristin Håman.

"En positiv anda”

Boende i området har varit mycket välkomnande mot nykomlingarna, upplever de.

Ett fint välkomnande från bygden, upplever familjen att de har fått.
Ett fint välkomnande från bygden, upplever familjen att de har fått. Foto: Sanna Stark
Kristins dotter Tova, tolv år, har precis gjort sin första dag på Bengtsgården när Dalslänningen träffar familjen.
Kristins dotter Tova, tolv år, har precis gjort sin första dag på Bengtsgården när Dalslänningen träffar familjen. Foto: Sanna Stark

– De har varit så himla hjälpsamma. Det finns en positiv anda i alla dalslänningar man möter, de är liksom välkomnande och stolta över sin hembygd, säger Arvid Håman och fortsätter:

– Allt runtomkring flytten har varit så otroligt lätt, till exempel kontakten med kommunen, barnens skolor, jobb och så vidare. Bengtsfors kommun har gjort det väldigt lätt att flytta hit, till skillnad från Göteborg i vissa fall. Om någon funderar på att flytta hit så kan jag meddela att det bara är att köra på. Det känns som att det är en ny grön våg som pågår nu, kanske är vi en del av den?

Artikeltaggar

BefolkningDals LångedGöteborgHemnetHögsbynLandsbygdNyheterSahlgrenska Universitetssjukhuset

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.