Hoppa till huvudinnehållet

Fru Gårman även i Billingsfors

Publicerad:
Fru Gårman-skylt vid Thai Palace i Billingsfors.
Fru Gårman-skylt vid Thai Palace i Billingsfors. Foto: Johan Lindahl

Det är inte bara i Åmål som hon har dykt på vägmärkena, Fru Gårman. Även i Billingsfors finns hon. Närmare bestämt vid övergångsstället vid Thai Palace. Och där har hon funnits en tid.

– Det är nog en åtta-tio år sedan den skylten kom upp. Men det är Trafikverkets väg och ingenting som vi i Bengtsfors kommun hanterar. Jag tror att det är Peab som sätter upp dessa skyltar, säger Andja Barisic, projektledare på tekniska kontoret i Bengtsfors kommun.

På Dalslänningens Facebook-sida har Fru Gårman väckt massor av reaktioner. Både positiva och negativa.
På Dalslänningens Facebook-sida har Fru Gårman väckt massor av reaktioner. Både positiva och negativa.

Hon berättar att Bengtsfors kommun själva inte har satt upp några Fru Gårman-märken på kommunens egna vägar, men att det kanske kan bli en fråga nu med anledning av att Dalslänningen aktualiserat det hela.

”En symbolfråga”

– Jag har sett att märkena finns att köpa, men vi har inte gjort det ännu. För egen del tycker jag inte att vägskyltar har något med jämställdhet att göra. Jämställdhet handlar om större saker än så. Till exempel att en duktig kvinna ska kunna bli vd för ett företag om hon har goda meriter eller att en man och en kvinna som gör samma jobb ska ha samma lön. Vägskyltar blir därför bara en symbolisk fråga. Men jag ska ta upp det med myndighetsnämnden. Det är möjligt att politikerna tycker att det kan vara en intressant fråga, säger Andja Barisic.

Positiv politiker

Leif Johansson (C) är ordförande för myndighetsnämnden. Han är öppen för att införa Fru Gårman-vägmärken på kommunala vägar i Bengtsfors.

I skrivande stund finns över 100 kommentarer om Fru Gårman på Dalslänningens Facebooksida.
I skrivande stund finns över 100 kommentarer om Fru Gårman på Dalslänningens Facebooksida.

– Vi har än så länge inte haft någon diskussion om det i nämnden, men det kan vara lämpligt att ta upp frågan där. Jag är positiv till att både män och kvinnor syns på vägmärkena. Det är bara bra. Även om det kan ses som en rolig grej så finns ett allvar bakom. Det är en symbolisk jämställdhetsfråga, säger Leif Johansson.

Saknar viltvarningar

Det finns flera viktiga frågor som handlar om vägmärken just nu menar Leif Johansson.

– Det saknas både viltvarningsskyltar och viltstängsel hela vägen från Brohögen och söderut ned till Bäckefors. Det är ett stort trafikproblem. Enligt både polisen och eftersöksjägare är detta den vägsträcka där det sker mest viltolyckor i hela Dalsland. Det är också en fråga där vi i nämnden ska försöka påverka Trafikverket för få till förbättringar, säger Leif Johansson.

Artikeltaggar

Andja BarisicBengtsfors kommunBillingsforsFru GårmanLeif JohanssonMyndighetsnämndenÖvergångsställeTrafikVägmärke

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.