Hoppa till huvudinnehållet

Smittspridningen av covid-19 ökar: ”Ovaccinerade vårdas”

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Antalet covid-19-sjuka personer som behöver vård ökar återigen.
Antalet covid-19-sjuka personer som behöver vård ökar återigen. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

För femte veckan i rad ökar antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland. Dalsland följer samma trend där elva nya fall bekräftades under förra veckan.

Vecka 32 konstaterades 816 nya fall i Västra Götalandsregionen. Det är en ökning med cirka 41 procent jämfört med veckan dessförinnan.

– Jag vill uppmana alla som ännu inte vaccinerat sig att göra det, det är genom vaccination som vi kan begränsa pandemin, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande under torsdagen.

Elva nya fall

I Dalsland, som under flera veckor haft noll bekräftade fall, har antalet stigit till elva nya fall.

Ökningen sker i främst de yngre åldersgrupperna – 18 till 49 år. Flest antal fall ser man i åldersgruppen 20 till 29 år.

– Vi känner igen mönstret i smittspridningen från förra hösten. Många som nu smittas gör det i hemmet, i umgänge med vänner eller vid andra sammankomster. Nu står vi inför hösten, fler kommer tillbaka i vardagen och jag vill mana till stor försiktighet. Pandemin pågår och alla behöver fortfarande följa de råd och rekommendationer som gäller, säger Thomas Wahlberg.

Antal bekräftade nya fall av covid-19
Kommunv.29v.30v.31v.32Antal fall per 10000 invånare v.32
Bengtsfors10011
Dals-Ed110511
Färgelanda00023
Mellerud00022
Åmål00011
Vänersborg432133

Fram till och med vecka 32 har 54 procent av invånarna i Västra Götaland blivit fullvaccinerade och 78 procent har fått en dos vaccin mot covid-19.

– Just nu finns gott om lediga vaccinationstider på flera platser i Västra Götaland och därför bör man passa på och boka en tid nu och vaccinera sig, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

– Jag vill också uppmana de som fått den första dosen att vara noga med att verkligen ta sin andra dos. Det är först när man fått två doser som man har ett riktigt bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Kristine Rygge.

Viktiga råd:

Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk och testa dig.

Vaccinera dig.

Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus, håll avstånd och undvik trängsel.

Du som har möjlighet ska fortsätta att arbeta hemifrån.

Enligt statistiken från i går den 18 augusti vårdades totalt 44 personer med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 12 var så sjuka att de behöver intensivvård.

Inom NU-sjukvården (Näl och Uddevalla sjukhus) vårdades sju personer varav två på IVA.

Fortsatt hög belastning på vården

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn ser med oro på att antalet personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 ökar.

– Vi ser att det är ovaccinerade som behöver intensivvård och det är en indikator på att vaccinet fungerar och är vägen ur pandemin, säger Jan Kilhamn.

Belastningen på vården totalt sett är fortsatt mycket hög och Jan Kilhamn är oroad över den påfrestning kommande evenemang som exempelvis Göteborgsvarvet kan innebära för en redan mycket ansträngd vård.

– Jag vill uppmana alla att bete sig klokt i samband med evenemang, håll avstånd och undvik stora folksamlingar. Följ råd och rekommendationer i alla lägen, säger han.

Artikeltaggar

BengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaIVAJan KilhamnKristine RyggeMellerudNU-sjukvårdenNälThomas WahlbergVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.