Hoppa till huvudinnehållet

Insändarreplik: Socialdemokrater blundar för fakta

Publicerad:
Johan Hultberg, M, är riksdagsledamot.
Johan Hultberg, M, är riksdagsledamot. Foto: Tommy Löfgren

I Dalslänningen den 10 augusti anklagar socialdemokraten Göran Skogfält mig och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson för att smutskasta Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik.

Insändarreplik: Falska politiker berättar inte sanningen?Insändare: Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd i Dalsland

Det har vi inte gjort. Vi har bara krasst, med hjälp av offentlig statistik, redogjort för resultatet av Socialdemokraternas politik. Sedan 2014 har antalet långtidsarbetslösa ökat med nära 40 procent i Dalsland. Totals i Sverige är nu fler än 500 000 personer arbetslösa. Stefan Löfven lovade Europas lägsta arbetslöshet men nu, efter sju år som statsminister, har Sverige istället fått EU:s femte högsta arbetslöshet. Och särskilt hög är arbetslösheten bland utrikesfödda. Det är ett mycket allvarligt problem som behöver adresseras men istället försöker Socialdemokraterna sopa över problemet. Så också Skogfält som till försvar för sin regering lyfter fram Sveriges sysselsättningsgrad och anklagar oss moderater för att bara berätta halva sanningen. Skogfält själv utelämnar dock den minst sagt viktiga informationen att det räcker att jobba en timma i månaden för att räknas som sysselsatt.

Ett mer rättvisande begrepp på hur väl personer som invandrat till Sverige lyckas bli ekonomisk integrerade är begreppet självförsörjande som Svantesson och jag utgick ifrån i vår artikel. Självförsörjande definieras som fyra prisbelopp, alltså en årlig bruttoinkomst på cirka 186 000 kronor. Det motsvarar omkring halva den svenska medianinkomsten och en inkomst som ligger långt under de lägsta kollektivavtalade lönerna i Sverige. Att varannan invandrare i arbetsför ålder har en så låg egen inkomst att de inte ens når upp till gränsen för att definieras som självförsörjande är ett enormt problem och ett tydligt uttryck för Sveriges och Socialdemokraternas misslyckade integrationspolitik.

Nu krävs en ny politik och en ny regering som återupprättar arbetslinjen. Därför vill vi moderater göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, vi vill sänka trösklarna till arbete och öka anställningsbarheten hos dem som invandrat till Sverige. Konkret handlar det senare bland annat om att införa en skärpt utbildningsplikt, ge praktik för långtidsarbetslösa och sätta krav på att läsa sig svenska för att få försörjningsstöd. Jag och Moderaterna vill sjösätta en ny integrationspolitik som ställer höga krav och som skapar stora möjligheter.

Johan Hultberg (M)

Artikeltaggar

ArbetsmarknadElisabeth SvantessonGöran SkogfältInsändareJohan Hultberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.