Hoppa till huvudinnehållet

Insändarreplik: Därför berättas inte sanningen

Publicerad:
Göran Skogfält.
Göran Skogfält.

Johan Hultberg (M), kommentarer min insändare, Dalslänningen den 13 augusti, med nya tricks för att hävda tesen att arbetslösheten är så mycket värre nu än tidigare.

Läs också

För att visa hur illa det är med arbetslösheten i Sverige väljer Johan Hultberg (M) ut mer än ett år gammal statistik från den tid när pandemin i Sverige var som värst. Ett fult knep som var lätt att upptäcka. Du kanske kunde använt aktuellare statistik? Det presenteras ny statistik varje månad.

Att arbetslösheten ökade under pandemin kan knappast regeringen lastas för. Men låt oss titta på fakta. Under de åtta borgerliga regeringsåren snittade arbetslösheten på c:a 7,68 procent. Under de senaste sex åren med den socialdemokratiskt ledda regeringen har arbetslösheten snittat kring 7,13 procent (Ekonomifakta, SCB).

Med tanke på den massinvandring som den moderatledda regeringen initierade och som pikade under 2015 samt pågående pandemi, är det ändå imponerande att Sverige klarat sig bättre de senaste Socialdemokratiskt styrda åren.

Och tittar vi på årets siffror kan man se att arbetslösheten i Bengtsfors Kommun har minskat med 22 procent!. Och det har skett under ett pandemiår när varsel och uppsägningar har regnat som spön i backen. Ändå minskar arbetslösheten kraftigt!

Tittar man på våra andra dalslandskommuner så har det varit stora minskningar även där. Dals-Ed 25 procent, Mellerud 14 procent och Åmål 17 procent. Bara Färgelanda har misslyckats minska arbetslösheten. I hela riket har den minskat med ca 14 procent och bland utrikesfödda i Bengtsfors med hela 25 procent!. Det börjar gå bra för Dalsland och Sverige nu! Det är inte tillräckligt men trenden ser ut att fortsätta i takt med att pandemin avtar.

Johan Hultberg (M) hävdar också att Sverige har 500 000 arbetslösa när det faktiska antalet är ca 408 000 (Arbetsförmedlingen)… Jag tror inte Johan Hultberg(M) blundat hela året och missat att det varit en pandemi. Men Johan är inte ensam. Det är många politiker som talar till “vanligt folk” på det här sättet. Det var därför jag ställde frågan “Falska politiker berättar inte sanningen?”

Göran Skogfält (S)

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenArbetsmarknadElisabeth SvantessonGöran SkogfältInsändareJohan Hultberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.