Hoppa till huvudinnehållet

"Slottet” har fått nya ägare – nu vill de sätta Färgelanda på kartan

Publicerad:
Paret Pia och Jone Sølvik, från Helsingborg, kan numer titulera sig som ägare till disponentvillan i Ödeborg.
Paret Pia och Jone Sølvik, från Helsingborg, kan numer titulera sig som ägare till disponentvillan i Ödeborg. Foto: Sanna Stark

Disponentvillan i Ödeborg, eller ”slottet” har fått nya ägare.

Köparna är inga mindre än de äkta makarna Pia och Jone Sølvik från Helsingborg.

– Jag bodde i Färgelanda för snart 30 år sedan, och ända sedan jag flyttade härifrån har jag haft en längtan tillbaka, säger Jone Sølvik.

Paret har precis anlänt från Helsingborg när Dalslänningen möter upp dem utanför den jättelika slottsvillan i Ödeborg. Tillträdesdatum är förvisso inte förrän i början av september, men efter en överenskommelse med säljaren är Pia och Jone Sølvik i full gång med att inreda och göra i ordning disponentvillan.

– Det har varit snabba puckar alltihop. Vi fick syn på villan på Hemnet, fick en privat visning och la ett bud. Vi skrev på kontraktet för två veckor sedan och allt har känts väldigt tryggt, säger Jone Sølvik och fortsätter:

– Det hade inte kunnat bli bättre än så här. Men hade någon berättat för mig att jag ska äga ett slott i Dalsland för ett år sedan hade jag nog bara skrattat.

Paret fick syn på disponentvillan i Ödeborg när den låg ute till försäljning på Hemnet.
Paret fick syn på disponentvillan i Ödeborg när den låg ute till försäljning på Hemnet. Foto: Anni Padian/Esoft

Vill sätta på kartan

Pia och Jone Sølvik är ursprungligen från Småland respektive Norge, och bor alltså numer i Helsingborg tillsammans. Jone Sølvik flyttade från Norge till Färgelanda 1991 och bodde i området fram till 1996.

– Det känns kul att investera i trakten och få komma i kontakt med naturen, jag älskar verkligen Färgelanda och Dalsland, säger han.

Färgelanda är inte helt obekant, åtminstone för Jone Sølvik.
Färgelanda är inte helt obekant, åtminstone för Jone Sølvik. Foto: Sanna Stark

Till vardags jobbar Pia Sølvik som fotomodell, och Jone Sølvik inom digital utveckling på en revisionsbyrå samt driver en välgörenhetsstiftelse i Helsingborg. Tillsammans har de rest världen över, och nu är det alltså dags för världen att möta Färgelanda.

– Vi kände att vi har en fantastisk möjlighet att få sätta området på kartan nu. Vi kommer inte bo i slottet själva, utan vi kommer hyra ut fastigheten i sin helhet genom Airbnb, en tjänst där man kan hyra boenden. Vi vill hyra ut till både lokal och internationell marknad. Man ska kunna komma hit och fira påsk, jul, sommar, vad som helst. Eller ta med sig ett gäng för att cykla på Färgelandas fina vägar, jaga, spela golf eller fira något som ska firas. Få den där känslan av att få vara helt själv som man kanske inte får på ett hotell eller en camping, säger paret.

Gästerna kommer att mötas av den pampiga hallen strax innanför ytterdörren.
Gästerna kommer att mötas av den pampiga hallen strax innanför ytterdörren. Foto: Anni Padian/Esoft

Redan förfrågningar

Och förfrågningar om att få hyra slottet har redan ramlat in från alla möjliga hörn.

– Vi fick en förfrågan av en familj som inte kan åka hem till England på grund av coronaviruset, men som ville hyra den engelska slottsvillan som plåster på såren. Jag blev helt varm i själen, säger Pia Sølvik.

Likaså kan gästerna slå sig ner inuti den tidigare disponentens välbevarade kontor. När de nya ägarna har inrett det, förstås.
Likaså kan gästerna slå sig ner inuti den tidigare disponentens välbevarade kontor. När de nya ägarna har inrett det, förstås. Foto: Anni Padian/Esoft
”Slottet” från 1091 har många anrika, välbevarade detaljer.
”Slottet” från 1091 har många anrika, välbevarade detaljer. Foto: Anni Padian/Esoft

I dagsläget reser paret över land och rike för att hitta både ny och antik inredning som passar in i slottet.

– Vi vill att man ska komma hit och känna ”wow, vilket fantastiskt hem”. Med loppisar är det inte svårt att inreda ett så här stort hus, fortsätter hon.

Bra bemötande

Bra bemötande från Färgelanda upplever Pia och Jone Sølvik att de har fått sedan de gick ut med nyheten om köpet på slottets nystartade Facebooksida.

– Det har varit ett helt fantastiskt bemötande. Ni anar inte hur många som engagerar sig och har gratulerat oss. Jag är väldigt social av mig och vill verkligen lära känna samhället, säger Jone Sølvik.

Slottet påminner om att kliva in i dåtidens England.
Slottet påminner om att kliva in i dåtidens England. Foto: Anni Padian/Esoft

– Vi älskar verkligen djur och natur, och jag som är från en liten ort i Småland brinner verkligen för ”den lilla orten”. Det är mitt hemma, och jag känner redan igen det där med den vänliga och hjälpsamma lokalbefolkningen, säger Pia Sølvik.

Det här är disponentvillan i Ödeborg

Villan byggdes år 1901 på uppdrag av den dåvarande disponenten på Ödeborgs bruk, som då, bland annat, tillverkade tegel. Huset, som är i tidig jugendstil, är ritat av Stockholmsarkitekten Edward Ohlsson som bland annat har ritat fasaden på Sturegallerian i Stockholm.

"Slottet”, som det kallas för i folkmun, är 300 kvadratmeter med 14 rum och har på sedan 1960-talet använts som privatbostad. Det omringas av en 1,5 hektar stor park, med Valboån som granne. Huset har skiffertak och en spektakulär entré. Disponentens tidigare kontor är bevarat med bland annat platsbyggda bokhyllor.

Artikeltaggar

AirbnbFärgelandaHemnetNyheterÖdeborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.