Hoppa till huvudinnehållet

Rekordmånga vaccindoser på väg ut

Publicerad:
Rekordmånga volymer av dos två av vaccin mot covid-19 är på väg ut till vaccinatörerna i Västra Götaland. Arkivbild.
Rekordmånga volymer av dos två av vaccin mot covid-19 är på väg ut till vaccinatörerna i Västra Götaland. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Under nästa vecka skickas rekordmånga volymer av dos två av vaccin mot covid-19 ut till vaccinatörerna i Västra Götaland.

– Det känns väldigt bra att så många kan bli fullvaccinerade. Nu har vi också öppnat bokningen för personer födda 2005 och tidigare, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Inför nästa vecka beräknas totalt 89 000 doser att skickas ut till vaccinatörerna i Västra Götaland. Av dessa är 14 000 till dos ett och 75 000 till dos två.

– Att vi nu får så mycket vaccin till dos två gör att många fler blir kan bli fullvaccinerade, och det är väldigt glädjande, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Den 11 augusti öppnade även bokningen för personer födda 2004 och 2005.

Antalet positiva fall ökade

Antalet konstaterade positiva fall ökade under förra veckan med 16 procent i Västra Götaland. Det handlade om totalt 580 nya fall av covid-19.

Det är fjärde veckan i rad som antalet nya fall ökar. Även i sjukvården märks en liten ökning av inneliggande den senaste veckan.

Försöker hindra en fjärde våg

I de äldsta åldersgrupperna finns i stort sett inga nya smittade och endast ett fåtal som kräver sjukhusvård på grund av covid-19.

– De som behöver sjukhusvård nu är främst ovaccinerade, i åldrarna 40-70 år. Det visar på nyttan med vaccination för att förebygga och förhindra en fjärde våg och minimera påverkan på sjukvården och samhället i stort, säger Jan Kilhamn, beslutsfattare i Västra Götalandsregionens särskilda sjukvårdsledning.

Så många har vaccinerats

Fram till och med vecka 31 hade totalt 1 748 881 doser vaccin getts till invånare i Västra Götaland. 77 procent av alla vuxna har fått minst en dos och 50,5 procent är fullvaccinerade.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggePandemiVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.