Hoppa till huvudinnehållet

Dalsland nollar – inga covid-fall alls förra veckan

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Antalet nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen ökade med 16 procent förra veckan, från 500 till 580.
Antalet nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen ökade med 16 procent förra veckan, från 500 till 580. Foto: Johan Nilsson/TT

Covid-19-fallen fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen och ökningstakten stiger.

Men inga av de nya fallen gäller Dalsland. Här nollar alla fem kommunerna.

Dalsland har länge kunnat räkna sina covid-19-fall på fingrarna. Enstaka fall har registrerats i kommunerna under sommaren.

Men i förra veckan nollade alla på en gång, vilket kan ses som ett genombrott. Varken från Bengtsfors, Dals Ed, Färgelanda Mellerud eller Åmål rapporteras ett enda nytt covid-19-fall för vecka 31 i Västra Götalandsregionens smittskyddsstatistik. För Åmål är det tredje veckan i rad med noll nya fall.

Detta är samtidigt som covid-19-fallen i Västra Götalandsregionen ökar. Smittskyddsenheten konstaterar att resandet ökat i omfattning under sommaren, både utomlands och inom Sverige.

Totalt i regionen ökade antalet nya covid-19-fall med 16 procent, från 500 fall vecka 30 till 580 fall under förra veckan.

Skaraborg ökar

Göteborgsområdet har den klart högsta smittspridningen sett till befolkningens storlek, men där ökade inte antalet covid-19-fall. Den största ökningen ses i Skaraborg, där en ökning med 41 fall är en ökning med 128 procent. Smittspridningen i Skaraborg har tidigare legat lägre än i övriga Västra Götaland, men är nu uppe på samma nivå som Sjuhärad och Fyrbodal.

Trenden är att antalet nya covid-19-fall i Västra Götalandsregionen stadigt ökat från midsommarveckan, men nivån är fortfarande låg, ungefär motsvarande förra sommaren.

I Fyrbodalsområdet ökade antalet nya fall från 44 till 57 förra veckan, vilket är en ökning med 30 procent.

Ökningen senaste veckan har framför allt skett i åldersgrupperna 30–39 år och 40–49 år. Men smittspridningen är högst i gruppen 20–29 år. Få fall gäller personer över 60 år, där över 85 procent av invånarna har fått två doser vaccin.

Andelen personer som smittats utomlands gick ner förra veckan, från cirka 30 procent till drygt 20 procent.

Artikeltaggar

CoronavirusetDalslandSmittskydd Västra GötalandVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.