Hoppa till huvudinnehållet

Billingsfors församlingshem har fått nya ägare

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Billingsfors församlingshem fick nya ägare den 12 juli. De planerar för att bedriva verksamhet i huset.
Billingsfors församlingshem fick nya ägare den 12 juli. De planerar för att bedriva verksamhet i huset. Foto: Tommy Löfgren

Nu är det gamla församlingshemmet i Billingsfors är sålt. Det är ett av tre församlingshem som Steneby pastorat valt att på sikt avyttra. Köparna i Billingsfors är ett medelålders par från Tyskland.

– De ska bedriva någon form av verksamhet i huset, berättar Sven Pettersson, ordförande i kyrkorådet.

De andra två församlingshemmen som är aktuella är de i Tisselskog och i Ödskölt. Men i båda fallen krävs det fastighetsreglering innan de kan läggas ut till försäljning.

Ska avstyckas

Församlingshemmet i Ödskölt är inte en egen fastighet utan ingår i Ödskölts kyrka. Där krävs det en fastighetsreglering med avstyckning.

För församlingshemmet i Tisselskog finns det servitut med grannarna som först måste regleras innan det kan bli aktuellt med försäljning.

Lång handläggningstid

– Problemet är att Lantmäteriet har så långa handläggningstider. Därför dröjer det, säger Sven Pettersson.

Bakgrunden till att Svenska kyrkan vill sälja tre av sina församlingshem är vikande medlemssiffror och därmed sämre ekonomi.

"Följden av ett minskat ekonomisk utrymme gör att vi behöver se över vår organisation för att kunna behålla det utbud vi idag ger till våra församlingsbor. Om vi vill att verksamheten ska kunna fortsätta måste vi lägga mindre pengar på fastighetsförvaltning.", skriver kyrkoherde Lena Hildén på pastoratets hemsida.

Inte för bostad

När det gäller församlingshemmet i Billingsfors fanns det flera svenska intressenter, men innan man kan bo i fastigheten måste centrumplanen göras om. Som den är utformad i dag är fastigheten registrerad för publik verksamhet.

– Det kom som en överraskning. Det visste varken vi eller mäklaren om. En sådan reglering tar tid och med vetskap om detta drog man sig ur köpet, säger Sven Pettersson.

De tyska paret, som tillträdde som ägare den 12 juli, har sagt sig beredda att låta det ta den tid det tar för att på sikt bosätta sig i Billingsfors.

Artikeltaggar

BillingsforsBostad och byggenLantmäterietLena HildénNyheterSteneby pastoratTisselskogTyskland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.