Hoppa till huvudinnehållet

Så skönt med en riktig auktion

Publicerad:
Auktion i Kvarnviken med David Larsson och hustrun Anna till vänster. Klubban svingas när budgivningen är i full gång. Lika uppskattat som att fynda saker tycktes den sociala biten vid en auktion vara bland publiken i dessa pandemitider.
Auktion i Kvarnviken med David Larsson och hustrun Anna till vänster. Klubban svingas när budgivningen är i full gång. Lika uppskattat som att fynda saker tycktes den sociala biten vid en auktion vara bland publiken i dessa pandemitider. Foto: Thomas Wallin

Efterlängtat i dessa tider! Härligt att vara ute bland folk! Jätteroligt att de kan arrangera en auktion igen. Jag såg annonsen och kände att jag måste åka hit.

Det var inte svårt att få positiva kommentarer från publiken när det var äkta landsbygdsauktion i Kvarnviken under onsdagen.

Välbesökt, soligt och i idyllisk miljö. Vad mer kan önskas av en auktion på landet?
Välbesökt, soligt och i idyllisk miljö. Vad mer kan önskas av en auktion på landet? Foto: Thomas Wallin

Minst lika glad var auktionistparet David och Anna Larsson över såväl arrangemanget som att regnet så gott som uteblev:

– Vi är så tacksamma att detta gått att genomföra. Vi har hållit på dessa nätauktioner under pandemin och, nej..., det är så skönt att äntligen få ordna riktiga auktioner och träffa folk igen, säger David Larsson.

Massor av spön och andra fiskesaker gick under klubban. När en stor håv såldes passade David Larsson på att berätta en del egna fiskehistorier från Kvarnviken. – Min far och farfar fick dessutom en gädda runt 16 kilo härnere. En riktig krokodil.
Massor av spön och andra fiskesaker gick under klubban. När en stor håv såldes passade David Larsson på att berätta en del egna fiskehistorier från Kvarnviken. – Min far och farfar fick dessutom en gädda runt 16 kilo härnere. En riktig krokodil. Foto: Thomas Wallin

Auktionerna börjar dra i gång. Flera av auktionisterna i området har enligt de annonser som kan läsas hunnit hålla några "vanliga" auktioner sedan pandemirestriktionerna lättats. Larssons höll nyligen en i Dals Långed. Gångna veckoslutet hölls auktion på Baldersnäs och andra auktionister som Sten och Patrik håller en i Åsensbruk kommande lördag.

– Det här var väl ett fynd för 700 kronor! Ska man ha en ny drar det iväg uppåt 10 000 kronor! Thomas från Lennartsfors var nöjd med sitt kap tidigt under auktionen. En rejäl röjsåg som han räknade med att få snurr på efter lite översyn.
– Det här var väl ett fynd för 700 kronor! Ska man ha en ny drar det iväg uppåt 10 000 kronor! Thomas från Lennartsfors var nöjd med sitt kap tidigt under auktionen. En rejäl röjsåg som han räknade med att få snurr på efter lite översyn. Foto: Thomas Wallin
Det var ordentligt med folk på auktionen i det soliga vädret och många kuriösa saker som klubbades.
Det var ordentligt med folk på auktionen i det soliga vädret och många kuriösa saker som klubbades. Foto: Thomas Wallin

Skepsis efter regnet

Med tanke på syndaflodsregnandet natten till onsdagen var det med viss skepsis Dalslänningens utsände körde den idylliska vägen mot Kvarnviken norr om Bengtsfors. Skulle folk verkligen våga sig ut efter tisdagens massiva regn?

Fältet fullt av besökarnas bilar vittnade om omfattningen av auktionsdagen.
Fältet fullt av besökarnas bilar vittnade om omfattningen av auktionsdagen. Foto: Thomas Wallin

Synen av ett fält fullt av parkerade bilar och ett annat fält med auktionsgods och massor av människor överraskade. Föremålen var utspridda längs fältet, så det rådde relativt god spridning av folk, även om många flockades kring auktionisten.

Många njöt lika mycket av det fina vädret, ängarna och utsikten som av auktionen.
Många njöt lika mycket av det fina vädret, ängarna och utsikten som av auktionen. Foto: Thomas Wallin

David Larsson, hustrun Anna och övriga auktionskollegor verkar ha god tumme med vädergudarna för solen sken och alla hade ett märkligt, lyckligt leende på läpparna.

Kanske inte så konstigt efter alla pandemirestriktioner.

Röjsågar på rad

Det första som mötte tidningens utsände var ett pärlband av herrar med varsin röjsåg eller trimmer, vilka fyndats till rimliga priser.

– Jag har provstartat alla elverktygen, men skulle det ändå inte fungera så får ni lämna tillbaka dem, sade David Larsson, som verkade trivas som fisken i vattnet under den livliga auktionen.
– Jag har provstartat alla elverktygen, men skulle det ändå inte fungera så får ni lämna tillbaka dem, sade David Larsson, som verkade trivas som fisken i vattnet under den livliga auktionen. Foto: Thomas Wallin
Variationen mellan klubbslagen var stor.
Variationen mellan klubbslagen var stor. Foto: Thomas Wallin

Inledningsvis var det nämligen en stor mängd trädgårdsmaskiner och verktyg som gick under klubban innan det blev dags för fiskegrejer, möbler, porslin, koppar och annan kuriosa.

Ett gäng glada norrmän hade placerat sig på fältet i medhavda stolar. De tyckte att det var skönt att saker och ting återgår till et normala. – Det är svensk kultur detta, och så måste man äta svensk korv "vattenkorv", som är en specialitet vid auktioner, skrattade en glad Ole Öyestad som satt bredvid brodern Odd och övriga familjemedlemmar och hundar. Coca Cola hörde givetvis också till det som inmundigades.
Ett gäng glada norrmän hade placerat sig på fältet i medhavda stolar. De tyckte att det var skönt att saker och ting återgår till et normala. – Det är svensk kultur detta, och så måste man äta svensk korv "vattenkorv", som är en specialitet vid auktioner, skrattade en glad Ole Öyestad som satt bredvid brodern Odd och övriga familjemedlemmar och hundar. Coca Cola hörde givetvis också till det som inmundigades. Foto: Thomas Wallin

Utropen var många och det gavs till och med viss garanti:

Många verktyg som klubbades under dagen blev det.
Många verktyg som klubbades under dagen blev det. Foto: Thomas Wallin

– Jag har provstartat alla elverktygen, men skulle det ändå inte fungera så får ni lämna tillbaka dem, sade David Larsson.

– Det var länge sedan vi var på auktion och sällan man köper något, men det är positivt att komma ut och se mycket folk igen. Vi får se om det blir några fynd, sade Inger Hansson från Tisselskog som läste annonsen i tidningen och gav sig till auktionen för att kolla in och njuta i solen.
– Det var länge sedan vi var på auktion och sällan man köper något, men det är positivt att komma ut och se mycket folk igen. Vi får se om det blir några fynd, sade Inger Hansson från Tisselskog som läste annonsen i tidningen och gav sig till auktionen för att kolla in och njuta i solen. Foto: Thomas Wallin

Patina

– Vi räknar med att det var 350 till 400 personer. Folk har väntat på detta, och det var väldigt god stämning. Auktioner är en social sak, konstaterar David Larsson.

– Man behöver verkligen komma ut nu och träffa "kändisar". Det är jätteroligt, sade Gull-Britt Blüme som besökte auktionen med maken Ingemar. För två veckor sedan var de på en som hölls i Dals Långed, men nu var det mer folk konstaterade paret. Kanske ett tecken på att tillvaron börjar återgå till det normala.
– Man behöver verkligen komma ut nu och träffa "kändisar". Det är jätteroligt, sade Gull-Britt Blüme som besökte auktionen med maken Ingemar. För två veckor sedan var de på en som hölls i Dals Långed, men nu var det mer folk konstaterade paret. Kanske ett tecken på att tillvaron börjar återgå till det normala. Foto: Thomas Wallin

– Budgivningen var bra och jag tycker det var bra kvalitet på sakerna. Allmoge är tyvärr inte så stort längre. Många vill ha saker för design och trädgård. Då går det bra med rostiga kamindelar eller en mjölktunna med lite rost på att ställa ute, säger David Larsson. Det är patina som gäller för många saker.

Det var inbjudande att slå sig till ro bland auktionsgodset på den fina ängen.
Det var inbjudande att slå sig till ro bland auktionsgodset på den fina ängen. Foto: Thomas Wallin

Paret Larsson har hunnit med 30 år i branschen vid det här laget:

– Nästa år, den 17 maj är det på dagen 30 år sedan vi startade. Vi siktar på att hålla en auktion den dagen nästa år. I år blir det kanske någon mer under september.

Artikeltaggar

Anna LarssonAntikviteterAuktionerBengtsforsDavid LarssonNyheterVerktyg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.