Hoppa till huvudinnehållet

Vattenskoterförbud – men du straffas inte om du kör ändå

Publicerad:
Enligt Bengtsfors kommun och Länsstyrelsen Västra Götaland råder det förbud mot att köra vattenskoter på Dalslands kanal. Men den som bryter mot förbudet kan heller inte straffas för det (så länge man följer samma sjöregler som andra sjötrafikanter). Detta eftersom vattenskoterförordningen står i strid med EU-rättens krav på fri rörlighet.
Enligt Bengtsfors kommun och Länsstyrelsen Västra Götaland råder det förbud mot att köra vattenskoter på Dalslands kanal. Men den som bryter mot förbudet kan heller inte straffas för det (så länge man följer samma sjöregler som andra sjötrafikanter). Detta eftersom vattenskoterförordningen står i strid med EU-rättens krav på fri rörlighet. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Du får inte köra vattenskoter i Dalslands kanal. Men du blir heller inte straffad om du gör det. Så kan man enklast sammanfatta regelsystemet.

Låter det konstigt? Ja, det är det också.

I fredags berättade Dalslänningen att Bengtsfors kommun gått ut med en uppmaning till allmänheten om att följa Länsstyrelsen Västra Götalands regler om vattenskoterförbud i Dalslands kanal. Detta efter att kommunen fått in flera anmälningar om att vattenskoterförare kört fort och störande.

Förbud mot vattenskoter bryts: ”Det är verkligen inte bra”

Många reagerade på Dalslänningens artikel.

Det fanns de som menade att EU-rätt står över svensk lag i frågan och att därmed inte länsstyrelsens bestämmelser gäller, men också sådana som menade att vattenskotrar måste respektera badande, boende, kanotister och andra båtar som störs av vattenskotrarna.

Och saker och ting är inte glasklara.

I strid med EU-rätten

På Kustbevakningens hemsida kan man läsa att vattenskoterförordningen står i strid med EU-rättens krav på fri rörlighet.

Därför har Kustbevakningen i samråd med Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten beslutat att tills vidare inte rapportera vattenskoterförare för brott mot vattenskoterförordningen.

”Kan ändå lagföra flera”

– Men man behöver inte hänga upp sig så noga på vattenskoterförordningen. Det finns tyvärr ett ganska stort antal vattenskoterförare som inte framför sina fordon på ett bra sätt. De kör för fort och uppträder störande och då kan vi ändå ändå lagföra dem, säger Marie Felten, vikarierande chef för sjöpolisen Region Väst.

Vi har fått in massor av klagomål i sommar. /Marie Felten, vikarierande chef för sjöpolisen Region Väst.

Från den 1 juli i år har sjöpolisen möjlighet att bötfälla den som kör vattenskoter på ett sätt som stör eller skapar otrygghet med 1500 kronor.

Marie Felten är vikarierande chef för sjöpolisen Region Väst.
Marie Felten är vikarierande chef för sjöpolisen Region Väst. Foto: Pressbild

– Vi har hittills i sommar haft cirka tio stycken sådana fall i Västra Götaland. Det har ännu inte varit några sådana ärenden i Dalslands kanal, men vi har fått in massor av klagomål i sommar, och några har även varit från Dalslands kanal, säger Marie Felten.

”Tendens att köra för nära”

Hon betonar att vattenskotrar jämställs sjörättsligt med andra typer av fritidsbåtar.

– Den som kör vattenskoter har samma ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns. Det handlar om nykterhetstvång, fartgränser, väjningsregler, miljöregler och uppträdande till sjöss. Och vattenskoterförare har en tendens att köra för nära andra båtar. Är det dessutom en badplats och de kör fram och tillbaka så är det störande av ordning, säger Marie Felten.

Vattenskotrar och badande är sällan en bra kombination.
Vattenskotrar och badande är sällan en bra kombination. Foto: Johan Nilsson/TT

– De flesta vattenskoterförare kör på ett bra sätt, men det finns också en klick som tar sig för stora friheter, säger Marie Felten.

”Otillräckliga resurser”

Sjöpolisen har vi inte varit på plats i Dalslands kanal hittills under denna sommar.

– Resurserna har tyvärr inte räckt till. Det är många som drar i oss. Men vi har regelbundna samtal med Dalslands kanal och håller oss uppdaterade, säger Marie Felten.

Not: Från och med den 1 maj nästa år kommer det att införas förarbevis för att framföra vattenskoter. Utöver detta finns sedan tidigare en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Artikeltaggar

ÅklagarmyndighetenBrott & blåljusDalslandEUKustbevakningenMarie FeltenPolisenSjöpolisenVattenskoter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.