Tankar inför helgen: Sällskap på vägen

Familj
PUBLICERAD:
Anna Lena Forsdahl
Foto: Gunnel Zackariasson
Ibland ter sig livet tämligen enkelt att leva. Den ena dagen går och är den andra lik. Vi vet hur olika vardagshändelser ska bemötas. Livsvägen ser rak ut och vi tror oss ha kontroll över korsande vägar och deras beskaffenhet. Små överraskningar, känner vi, att vi klarar fint utan större bekymmer. Jag tror, att du kan känna igen dig.

Men då och då, tidvis ganska ofta kommer perioder, när inget tycks vara självklart. Bekymren tornar upp sig. Hela tillvaron är fylld av tveksamhet, svårigheter och motgångar. Ideligen krävs det att jag ska ta ställning till vad som är rätt vägval i olika situationer. Just då känns behovet stort av vägledning. Ensam är inte stark längre. Någon måste hjälpa mig.

Författaren till Psalm 119 i Bibelboken Psaltaren har en gång kommit så långt, att han insett, att han behöver hjälp och söker ”Sanningens väg” hos sin Gud, som har insikt om allt liv och har omsorg om de sina som är osäkra i umgänget med sig själva och varandra. Han har bestämt sig för att be om hjälp till förstånd och andlig klarsyn.

Visa mig, Herre, dina stadgars väg, och jag skall följa den till slutet.

Ge mig förstånd att lyda din lag, att hålla den helt och fullt.

Led min vandring efter dina bud, den stigen går jag med glädje. Psalt 119:33-35

Han vill verkligen ha hjälp. Den egna mänskliga medfödda förmågan att hitta rätt i uppkomna levnadslägen har en begränsning. Vårt perspektiv är inte så vidsträckt. Där är det nödvändigt att få komma i dialog med den som ser helheten och kan förmedla goda levnadsråd på ett tillitsfullt sätt. Hela livet är en tid att öva oss i att följa den kontakten. Glädjen över att höra hemma i ett större sammanhang med ett skyddsnät för varje liten del ger grund för trygghet.

Med psalmisten kan vi få känna tacksamhet över all tänkbar vägvisning på vår levnadsstig. Den kan gärna riktas till Jesus, som formulerade den välkända och så grundläggande ”Gyllene regeln”.

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Matt 7:12

Anna-Lena Forsdahl, präst

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.