Hoppa till huvudinnehållet

Ledare: Risker i sommartider

Publicerad:
Höga farter på sjön liksom oförsiktig eldning skapar oro i turisttider.
Höga farter på sjön liksom oförsiktig eldning skapar oro i turisttider.

Det vistas mycket folk i Dalsland just nu. Fler än vanligt känns det som på vissa håll, vilket även en del personer i besöksnäringen kan intyga.

En orsak är tillresta turister när pandemirestriktionerna börjat luckras upp, liksom det faktum att fler Dalslänningar förståndigt nog tycks välja att semestra på hemmaplan i sitt turistlandskap.

Mycket folk i rörelse i kombination med härligt väder och därmed torka skapar dessvärre risker. I söndags uppstod en skogsbrand nära Lelångens strand. Precis när denna ledare skrevs inträffade ännu en större skogsbrand i Bengtsfors, denna gång i höjd med Kölviken. Oförsiktig eldning av turister som vill idka vildmarksliv kan bli riktigt ödesdigert.

Dalslänningen har haft kontakt med några drabbade markägare som är rejält oroliga för vad som kan hända, och själva får gå och bevaka sina marker och förklara riskerna för bland andra kanotturister.

Det är långt ifrån bra. I många sydliga länder som har problem med torka, men också i vårt grannland Norge sitter ofta varningsskyltar om faran med att elda. Det kan låta som en banal lösning, men ändå kan det mana till eftertanke. Än så länge råder inget eldningsförbud, men vanligt sunt förnuft borde få alla att inte elda. Även till synes "säkra" eldstäder kan medföra risker när det är torrt.

Ett annat problem som belystes under veckan är vattenskotrar på Dalslands kanal som det råder delade meningar om. Bengtsfors kommun och Länsstyrelsen anser att det råder förbud mot dessa i kanalsystemet. Anhängare av EU-regler hävdar motsatsen.

Att köra vattenskoter är kul, men det måste ske med förstånd. Ovana förare väsnas dessutom ofta mer än de som behärskar skotern, genom att hantera gasen oroligt, vilket skapar irritation för omgivningen.

Den stora risken på mindre vatten ligger i att simmande personer, och även djurliv kan råka riktigt illa ut. Tyvärr ser man sommartid kanotturister som simmar alltför långt ut i sjöarna från sina lägerplatser. Det kan få katastrofala följer om en snabb vattenskoter, eller för all del motorbåt kommer farande. Många ser det som att det bara är en tidsfråga innan någon olycka inträffar.

En maning till alla som vistas på vatten och i naturen kunde vara att tänka till lite för sin egen skull. Förr eller senare leder alltid för många överträdelser till hårdare tag från samhället och tråkiga restriktioner. Visade alla omdöme och ansvar i tid är det lättare att få behålla de friheter som finns. Det borde kanske såväl vildmarksturister som snabba sjöfarare reflektera över.

Thomas Wallin

Artikeltaggar

DalslandKanotLedareSkogsbränderTurismVattenskoter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.