Hoppa till huvudinnehållet

Lärarförbundet: "Det blir nästintill omöjligt att bedriva verksamhet”

Publicerad:
Det stundar hårda nedskärningar och besparingarna får allvarliga konsekvenser för skolorna i Färgelanda kommun, varnar fackliga företrädare. Arkivbild.
Det stundar hårda nedskärningar och besparingarna får allvarliga konsekvenser för skolorna i Färgelanda kommun, varnar fackliga företrädare. Arkivbild. Foto: Alexander Olivera/TT

Alla visstidsanställda försvinner och många fast anställda kommer att få gå ned i tjänstgöringsgrad.

Så blir det när Färgelanda kommun nu ska spara 11 miljoner kronor i skolan, enligt fackliga företrädare.

– Det kommer att bli en otroligt slimmad organisation. Det kommer att vara nästintill omöjligt att bedriva verksamhet, säger Kristina Hovlid, regionombudsman på Lärarförbundet.

Dalslänningen har tidigare berättat att barn- och utbildningsenheten i Färgelanda kommun ska spara 11 miljoner kronor för att hamna i fas.

Just nu pågår förhandlingar mellan arbetsgivare och de fackliga företrädarna. Men det står nu klart att mycket kommer att hända i grundskolan inför och under höstterminen, enligt Lärarförbundet.

– All visstidsanställd personal försvinner och Färgelanda kommun har haft många visstidare. Det handlar om mellan 15 och 20 visstidare som försvinner. Det är inte så många fastanställda som får sluta, men ett tiotal anställda kommer att få går ned i sysselsättningsgrad, berättar Kristina Hovlid.

Mycket oroad

Hon är mycket oroad över konsekvenserna.

– Det här kommer att få stor betydelse för verksamheten. Alla extraresurser, alla elevassistenter försvinner och det kommer att innebära en otrolig belastning på dem som blir kvar i organisationen, säger Kristina Hovlid.

Neddragningarna kommer att ske successivt under hösten och påverka verksamheten redan inför skolstarten.

– Hela grundskolan omfattas, även särskolan. Förskolan är däremot inte berörd. Jag känner en oro över vad som kommer att ske. Det handlar om väldigt stora neddragningar, säger Kristina Hovlid.

”Elevstöd försvinner”

Mita Granbeck är ledamot i Lärarförbundets avdelningsstyrelse i Färgelanda.

Hon menar också att det kommer att bli väldigt tufft.

– Elever i behov av stöd kommer inte att få det. Belastningen ökar på lärarna. Det har varit en del neddragningar i verksamheten under flera års tid. Men inte så märkbara som nu. Några av våra kollegor har redan försvunnit och fått tjänster på annat håll. Det blir tufft för de som blir kvar, säger Mita Granbeck.

Förhandlingar pågår

Kristina Nilsson är tillförordnad skolchef i Färgelanda kommun. Hon menar, till skillnad, från de fackliga företrädarna, att inget är klart ännu.

– Förhandlingarna pågår fortfarande, därför är inget klart och vi vet ännu inte vart vi landar. En del visstidare kommer inte att få fortsätta, men vi har en skollag att följa och barn i behov av särskilt stöd kommer att få det, säger Kristina Nilsson.

Artikeltaggar

BesparingstiderFärgelanda kommunFärgelanda kommunKristina HovlidKristina NilssonLärarförbundetMita GranbeckSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.