Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Återupprättad arbetslinje ger bättre välfärd i Dalsland

Publicerad:
Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg.
Elisabeth Svantesson och Johan Hultberg.

I Sverige är över 500 000 personer arbetslösa, 90 000 bara i Västra Götalands län. Arbetslösheten uppgår till närmare 10 % i Västra Götaland. Sedan statsminister Stefan Löfven tillträdde år 2014 har inget annat land i EU utvecklats sämre när det kommer till jobben och arbetslösheten. Sverige har nu femte högst arbetslöshet i hela EU. Det slår hårt mot välfärden. Vi vill bilda en borgerlig regering som återupprättar arbetslinjen och vänder utvecklingen.

All arbetslöshet är allvarlig. Men särskilt bekymmersamt är den rekordhöga långtidsarbetslösheten som riskerar att bita sig fast under lång tid. Aldrig tidigare har så många varit långtidsarbetslösa. Bara i Dalslands fem kommuner har nu 1070 personer varit arbetslösa i över ett år. Det är idag 419 fler långtidsarbetslösa Dalslänningar jämfört med 2014.

Detta påverkar inte bara de människor som hamnar allt längre från en arbetsgemenskap och egen försörjning. Det påverkar också sammanhållningen och välfärden. Bara långtidsarbetslösheten kostar välfärden 36 miljarder kronor varje år. Det motsvarar 75 000 undersköterskor eller 56 000 poliser.

Långtidsarbetslösheten är till stor del ett integrationsproblem, två tredjedelar av alla långtidsarbetslösa är födda i annat land är Sverige. Och varannan av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder, är idag inte självförsörjande. I Västra Götaland är drygt 107 000 utrikes födda inte självförsörjande.

Med vår politik kan långtidsarbetslösheten halveras på tre år och fler invandrade försörja sig själva genom arbete. Vi vill minska anställningskostnaderna för företag som anställer en person som är långtidsarbetslös och samtidigt införa en jobbpremie till långtidsarbetslösa – så att det lönar sig bättre att jobba. Vi vill också införa ett bidragstak, som gör att arbete alltid lönar sig bättre än att stapla olika bidrag på varandra, och sänka skatten på jobb och företagande. Samtidigt vill vi lägga om integrationspolitiken med införandet av språkkrav och utbildningsplikt. Och kvalificering till välfärden ska ske genom arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige. Då ökar drivkrafterna att jobba och fler kommer att kunna ta de jobb som finns.

Socialdemokraternas bidragslinje med höjda bidrag till dem som inte jobbar och nya skattehöjningar mot vanligt folk som arbetar är bevisligen fel väg att gå – om målet är att resurserna till välfärden ska öka. Istället för att fortsätta med den sämsta jobbpolitiken i EU behöver Sverige en borgerlig regering, ledd av Moderaterna, som återupprättar arbetslinjen och ser till att fler får möjlighet att vara med och bidra till det gemensamma.

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Johan Hultberg (M)

Riksdagsledamot från Fyrbodal

Artikeltaggar

DalslandElisabeth SvantessonInsändareJohan HultbergVälfärd

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.