Tankar inför helgen: "Den svåraste dagen att predika"

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När jag under min studietid innan prästvigningen skulle predika tyckte jag, att Kristi förklaringsdag var den svåraste söndagen att predika.

Hade jag varit i tjänst i en kyrka som inte hade utvalda texter för varje söndag hade jag kanske aldrig predikat över texten från Matteus 17, som är söndagens evangelietext. Nu tycker jag att det är den finaste söndagen på sommaren.

Varför denna förändring?

1. Under mina första år som präst var det just på den här söndagen jag mest sällan hade semester och fick därför sjunka in i texten.

2. Jag har lärt mig att uppskatta processer.

En vecka innan hade Petrus med ganska lite på fötterna bekänt sin egen och de andra apostlarnas tro på att Jesus var den utlovade Messias. Nu fick han se verkligheten i det han hade bekänt med sina egna ögon. Synen då Jesu ansikte och kläder förvandlades till helt vita var fantastisk. Till det kom att han fick se Jesus tala med Mose från 1400-talet före Kristus och Elia från 800-talet före Kristus. Han ville bygga tre hyddor på berget Hermon eller Tabor dit Jesus hade tagit med dem. Men ändå var det inte det som grep honom mest. Strax innan han blev dödad för sin tros skull 30-35 år efter Jesu död och uppståndelse skrev han om händelsen. Det allra största för honom var Guds egen röst från molnet: ”Han är min Son, min Älskade. I honom har jag min glädje.” ( 2 Petrus 1:17). Så mycket fastare stod därefter det profetiska ordet för honom och för Johannes som också var med. Johannes skrev senare om Jesus: ”Och Ordet blev kött och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning.” (Johannes 1:14)

3. Jag har lärt mig att uppskatta Guds stöd i svåra situationer.

Lukas tog för givet att Jesus, Mose och Elia talade med varandra om Jesu uttåg ur världen, som skulle inträffa ungefär ett halvår senare. Med det menade Lukas Jesu död, uppståndelse och himmelsfärd. Ungefär 10 år därefter blev Jakob, den tredje lärjungen som var med på berget dödad. Å vad gott att få se eller ana en glimt av Jesu härlighet i svåra situationer.

4. Jag har fått egna upplevelser av Guds makt och lärt mig att glädja mig över de stora upplevelser andra har fått göra.

De nio andra fick inte följa med. Jesus var inte orättvis utan vis. Det hade inte blivit lika stort om alla 12 skulle ha varit uppe med Jesus. Så har det också varit i kyrkohistorien. Någon har fått se en underbar syn som förstärkt tron på Guds makt. Andra har fått vara med ett mäktigt övernaturligt helande. Åter andra har fått höra profetiska ord som gjort, att de haft kunskap om Gud långt över det naturliga. Jag gläder mig över den glimt av Jesu härlighet jag fått erfara och över det jag hör om andra som upplevt det som för mig tycks vara ännu märkligare.

Så nu hoppas jag att du med mig längtar efter att på söndag få höra om och erfara något av Jesu härlighet.

Ingemar Scott, komminister Dals-Eds församling.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.