Hoppa till huvudinnehållet

Längre väntan på ambulans i Dalsland

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Väntetiderna för ambulans vid hjärtstopp ökar. Det visar en kartläggning av Hjärt-Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm.
Väntetiderna för ambulans vid hjärtstopp ökar. Det visar en kartläggning av Hjärt-Lungfonden, baserad på uppgifter från SOS Alarm. Foto: Tommy Löfgren

Väntetiderna för att få ambulans vid hjärtstopp ökar i hela Dalsland. Undantaget är Färgelanda kommun där väntetiden minskar något. Men i Färgelanda är det sedan tidigare en relativt lång väntetid.

– Väntetiderna ökar tyvärr i hela landet. Det är bekymmersamt, konstaterar Kristina Ahlström, tillförordnad chef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården.

Enligt siffror från SOS Alarm – som Hjärt- Lungfonden tagit fram – var väntetiden på ambulans i Dals-Ed år 2020 i snitt drygt 17 minuter. En ökning med nästan 3 minuter sedan 2016.

Det är den högsta ökningen i Dalsland.

I Färgelanda kommun är väntetiden allra längst bland Dalslandskommunerna med ett snittid på närmare 24 minuter. Å andra sidan är Färgelanda den enda kommun i landskapet där väntetiden minskar.

Pandemin en orsak

Att det ser ut som det gör kan bero på olika saker, menar Kristina Ahlström.

– Coronapandemin har gjort att varje körning tar längre tid på grund av all skyddsutrustning som ska på. Jag tror även att samtalen när man ska göra en bedömning så här i coronatider tar längre tid.

Stort område

– Sedan handlar det om ett stort geografiskt område. De långa avstånden är något vi brottas med. Det är inte så att ambulansen står konstant i en kommun utan vi jobbar gränslöst, säger Kristina Ahlström.

Men trots att väntetiderna för ambulanserna ökar så ökar ändå överlevnaden vid sjukdomsfall och olyckor.

Hög överlevnad

– Vi har en väl fungerande IVPA (I väntan på ambulans) där räddningstjänst och sjuksköterskor från kommunerna utför ett jättebra jobb. Sedan är folk i allmänhet välutbildade idag och har ofta redan påbörjat hjärt- lungräddning och defibrillering med hjärtstartare när vi kommer på plats. Det gör att chanserna till överlevnad är större idag än tidigare, säger Kristina Ahlström.

– När det gäller ambulansen så har vi begränsade resurser och vi jobbar efter de politiska beslut som vi har att rätta oss efter, fortsätter hon.

Väntetiderna på ambulans
KommunResponstid för ambulans 2020 i minuter (i snitt)Responstid för ambulans 2016 i minuter (i snitt)
Bengtsfors19,618,0
Dals-Ed17,114,4
Färgelanda23,825,6
Mellerud16,915,6
Åmål13,012,3
Sverige17,015,8
Källa: Hjärt-Lungfonden

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdDalslandHjärt-LungfondenKristina AhlströmNU-sjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.