Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösheten minskar i Dalsland

Publicerad:
Jobben finns bland annat inom hantverksbranschen, som snickeri. Men även inom turism, hotell- och restaurang och vård och omsorg.
Jobben finns bland annat inom hantverksbranschen, som snickeri. Men även inom turism, hotell- och restaurang och vård och omsorg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten minskar i alla Dalslandskommuner – utom Färgelanda. Bengtsfors har fortfarande en mycket hög arbetslöshet, men är samtidigt den kommun där siffrorna sjunker mest i Dalsland.

Nyhetstjänsten Newsworthy har publicerat en sammanställning över arbetskraftssiffrorna för Västra Götaland i juni.

Bengtsfors hade då fortfarande en total arbetslöshet på 10,8 procent. Men det är en minskning med 3,1 procent jämfört med samma tid för ett år sedan.

Per von Krogh, chef för enheten för arbete- och integration i Bengtsfors kommun.
Per von Krogh, chef för enheten för arbete- och integration i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Det är förstås glädjande och det får tillskrivas flera olika orsaker, säger Per von Krogh, chef för enheten för arbete och integration i Bengtsfors kommun.

Flera faktorer

Han lyfter bland annat fram Vi-projektet (EU:s Europeiska Sociala Fond som riktar sig till unga som behöver förbättra sin hälsa och närma sig jobb eller studier), Dua (delegationen för unga och nyanlända till arbete) och kommunens satsning på egna arbetsmarknadscoacher.

– Vi har fått många UVAS (unga som varken arbetar eller studerar) tillbaka till studier. Vi får göra mer själva som kommun nu eftersom staten har dragit sig tillbaka.

Långsiktigt arbete

Per von Krogh menar att det handlar om ett långsiktigt arbete.

– Det har varit en del nyetablerade företag som kommit hit och anställt och vi har under många år försökt vidga arbetsmarknaden och få våra jobbsökande att korsa kommungränserna. Det har också blivit en större rörlighet. Allt sammantaget har gett resultat.

Vilka branscher är det då där jobben finns?

– Inom olika hantverksyrken, som bygg, plåtslageri och snickeri behöver man kompetenser. Andra områden är turism och restaurang- och hotellnäringen. Inom vård och omsorg finns det ett jättebehov av folk. Och där är det också en fördel att vara flerspråkig, så många nyanlända kan också få jobb.

– Sedan är industrin fortfarande stark i vårt område, men den fungerar inte på sätt som tidigare. Det krävs andra kompetenser nu. Tiden när man lämnade nian för ett jobb inom industrin är över för länge sedan.

Fler kommer ut i praktik

Även bland utlandsfödda märks en tydlig nedgång när det gäller den totala arbetslösheten. Men siffrorna är fortsatt mycket höga. Ned 8,7 procent till 29,3 procent för Bengtsfors del.

– Det går inte fort att hitta rätt vägar för utrikesfödda. Men allt fler kommer ut i praktik och några får även jobb. Det är många saker som samverkar och med ett långsiktigt mål så gör det skillnad. Sedan önskar jag att fler kom ut i reguljärt arbete, men när pandemin tar slut så hoppas vi att det vänder, säger Per von Krogh.

Fler som flyttar

Han menar att en orsak till att statistiken ser bättre ut än tidigare också är att befolkningsunderlaget minskar.

– Då blir det procentuellt färre i arbetsför ålder som stannar kvar.

Total arbetslöshet
KommunArbetslöshet i procent i juniFörändring i procent (12 månader)
Bengtsfors10,8–3,1
Dals-Ed5,7–2,2
Färgelanda8,5+0,6
Mellerud10,5–1,9
Åmål11,5–2,4
Västra Götaland7,4–1,1
Sverige7,9–1,1

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetArbetsmarknadDalslandEnheten för arbete och integrationPer von Krogh

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.