Hoppa till huvudinnehållet

SJB gör rekordomsättning för sin prefabproduktion

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
David Hesselroth, fabrikschef Prefab och Maria Vogler, kvalitets- och milöjöchef hos Sven Johansson Bygg AB i Ed.
David Hesselroth, fabrikschef Prefab och Maria Vogler, kvalitets- och milöjöchef hos Sven Johansson Bygg AB i Ed. Foto: Tommy Löfgren

Det är inte bara sommaren som är het. Nu går Sven Johansson Bygg AB i Ed mot rekord när det gäller produktionen av färdiga byggkomponenter i trä. Redan i juli slog man budgeten för 2021.

– Prefab har aldrig gått så bra som nu. Orderböckerna är fulla, säger David Hesselroth, fabrikschef för prefab.

Budgeten för 2021 låg på 37,5 miljoner kronor. Den är redan överträffad nästan dubbelt upp och hamnade på 60 miljoner kronor vid halvårsskiftet.

Produktionen av prefabricerade byggelement i Ed är industrialiserad. Det är en förklaring till framgångarna I fabriken på Jordbron spikas det för fullt.

Fullt hus

I höst bygger SJB:s prefabfabarik 95 nya bostäder. Det är i huvudsak flerfamiljshus, men även villor. Faktum är att man inte kan producera mer i sina nuvarande lokaler och har i något fall tvingats tacka nej till en kund.

Med fullt utnyttjade lokaler finns det heller inte utrymme för att anställa fler snickare.

Sven Johansson Bygg AB i Ed. Här inne produceras byggelement av dalsländsk virke för fullt.
Sven Johansson Bygg AB i Ed. Här inne produceras byggelement av dalsländsk virke för fullt. Foto: Tommy Löfgren

Lokalfrågan är viktig. Peter Andersson, vd, för företaget säger att man funderar och diskuterar, men att inget är klart.

– Det finns lösningar. Det viktiga är att vi blir kvar i Dalsland, säger han.

Däremot är han säker på att bygga med prefab-element har kommit för att stanna. Det ger flera fördelar för kunden som kvalitet, miljö och inte minst kostnaden -exempelvis mot att bygga med lösvirke.

– 2011 tog vi ett strategiskt beslut att satsa på prefab samtidigt som vi fortsatt arbetar med traditionell byggverksamhet. Flerbostadshuset i Björkdungen i Bengtsfors är ett exempel, säger han.

Söker kompetens

Behovet av kvalificerad arbetskraft är en stadigt återkommande knäckfråga. SJB har i likhet med många andra företag i Dalsland ett stort behov av tillgång till personer med rätt kompetens. Senast sökte man projektledare till prefab-sidan.

En fråga som genomsyrar företaget och finns med hela vägen är intresset för miljö och hållbarhet. Peter Andersson uttrycker det som att SJB har tagit matchen för bättre miljö inom byggbranschen.

Där är Maria Vogler, kvalitets- och miljöchef, en nyckelspelare. Hon sitter bland annat med i organisationen Byggföretagen i västs miljöutskott. Där arbetar men med att bevaka utvecklingen på området med nya lagar och regler och hur dessa ska tillämpas praktiskt.

– Där handlar det om att se vad som händer i omvärlden och få ut den kunskapen i vårt eget område. Det gäller till exempel de nya avfallsdirektiven för byggverksamhet som infördes 1 augusti 2020. Dessutom kommer nya lagkrav på klimatdeklaration av nybyggnation att införas 1 januari 2022, säger Maria Vogler.

Certifieras enligt ISO

Byggbranschen dras med ett rykte som miljöförstörare. Enligt Naturvårdsverket svarar branschen för en dryg femtedel av landets totala utsläpp av växthusgaser. Men det går att bygga hållbart och nu tar Sven Johansson Bygg AB ett nytt och stort steg.

– Under året kommer vi att certifieras enligt ISO-systemet. Det ger en tyngd, men också ett ansvar att hålla koll på hela byggprocessen. Sedan tidigare är vi certifierade enligt byggbranschen tredjepartscertifiering, säger Maria Vogler.

Det betyder mycket arbete med uppföljning och styrning av hela byggkedjan från spik och skruv till avfall men blir en viktig kvalitetsstämpel.

SJB AB har 70 anställda, varav 20 arbetar med prefab.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDals-Eds kommunDavid HesselrothMaria VoglerSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.