Hoppa till huvudinnehållet

Riksdagen: Skärp straffen för unga kriminella

Publicerad:
En majoritet i justitieutskottet är för betydligt hårdare straff för grovt kriminella under 18 år. Arkivbild.
En majoritet i justitieutskottet är för betydligt hårdare straff för grovt kriminella under 18 år. Arkivbild. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

En majoritet i riksdagen ställer sig bakom skärpta straff för 15-åringar som begår grova brott, visar en genomgång som TT har gjort.

Flera partier säger att samhällets syn på unga kriminella måste förändras.

Merparten av riksdagspartierna vill se hårdare tag mot tungt kriminella ungdomar. En del föreslår sänkt straffmyndighetsålder, medan andra efterfrågar en större bredd av insatser för att komma åt tonåringarna som begår de värsta brotten.

Inom kort kommer regeringen med en proposition om slopad straffrabatt för unga mellan 18 och 21 år som begår grova brott. Men riksdagen vill gå hårdare fram och kräver att ytterligare åtgärder vidtas.

Nyligen presenterade Moderaterna flera förslag för att vidare skärpa straffen för kriminella ungdomar. Detta mot bakgrund av att en polisman sköts till döds i Göteborg tidigare i somras. Bland annat vill partiet att personer från 15 år ska kunna dömas till fängelse.

"Krävs stängare syn"

"Det krävs en ny och betydligt strängare syn på ungdomar och unga vuxna som begår allvarliga brott", skriver partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell på DN Debatt.

Liberalerna går på samma linje. De värsta minderåriga förbrytarna bör Kriminalvården ansvara för, medan den särskilda ungdomsvården framför allt ska fokusera på ungdomar som omhändertas i förebyggande syfte.

– Det ska inte vara en plats för grovt kriminella, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till TT.

Sedan årsskiftet ansvarar redan Kriminalvården för det som kallas ungdomsövervakning, där unga kriminella förses med fotboja för att hållas under total uppsikt.

"Måste få konsekvenser"

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill sänka straffmyndighetsåldern i Sverige. Det tror inte Liberalerna är en bra lösning, i stället vill partiet utdöma en tvingande påföljd, så kallat mellantvång.

– Är man 13 år och bär vapen eller 14 år och begår sexualbrott så måste det få konsekvenser, säger Johan Pehrson.

Vidare betonar han att föräldrar inte ska kunna säga nej till ett sådant beslut.

Sverigedemokraterna är positiva till betydligt tuffare straff för unga kriminella. Utöver att sänka straffmyndighetsåldern och skärpa påföljderna för minderåriga personer som begår grova brott, vill partiet slopa straffrabatten för unga mellan 18 och 21 år.

Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, säger att partiet har drivit de här frågorna i riksdagen sedan 2012.

– Man är myndig när man är 18 och då är det rimligt att man får fulla konsekvenser av sitt handlande. Samtidigt är det orimligt att minderåriga kan begå ett mord och få fyra års sluten ungdomsvård som påföljd. Vi vill se över hur man kan skärpa straffen.

"Lejs som mördare"

Kristdemokraterna anser att regeringens förslag – att slopa straffrabatten för unga vuxna som dömts till minst ett års fängelse – är bristfälligt. Detta då en rad brott som förekommer i den gängkriminella miljön, som misshandel och utpressning, inte omfattas, skriver partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson i ett mejl.

Han anser också att straffrabatten för barn över 15 år är för generös.

"Tyvärr har den lett till att barn lejs som mördare i kriminella konflikter, men också att de lockas att bära vapen eller narkotika åt äldre medlemmar. Detta måste vi komma åt."

Straffmyndighetsåldern vill partiet inte rucka på. Däremot vill man införa andra insatser, till exempel att ge socialtjänsten möjlighet till fler tvångsåtgärder.

MP: Skärp straffen

Miljöpartiet och Centerpartiet vill båda slopa straffrabatten för unga. Därtill vill Miljöpartiet se hårdare straff för personer från 15 år som begår grova brott.

"Ja, straffen behöver förändras och skärpas för de i åldern 15–17 år som begår de grövsta och allvarligaste brotten", skriver partiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling i ett mejl.

Centerpartiet håller inte med om den punkten.

"Nej, men en större bredd av insatser, exempelvis ungdomsövervakning, behöver tillsättas mot denna grupp", skriver partiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin i ett mejl.

Regeringen har för avsikt att tillsätta en utredning för att titta på hur straffen kan skärpas för minderåriga som begår allvarliga brott.

Socialdemokraterna skriver i ett mejl att man inte vill sänka straffmyndighetsåldern, utan i stället skärpa straffen för de som involverar unga i kriminalitet.

TT har sökt Vänsterpartiet för en kommentar.

Jesper Karlsson/TT

Fakta: Mordåtalade minderåriga

Fakta: Mordåtalade minderåriga

Mellan 2015 och 2020 ökade antalet åtal mot unga mellan 15 och 17 år för mord, mordförsök och medhjälp till mord.

2015 var antalet åtal mot ungdomar tio. Av dessa åtalades sex för mordförsök och fyra för mord.

2020 var antalet åtal mot ungdomar 29. Av dessa åtalades 23 för mordförsök och sex för mord.

2019 var ett dystert toppår, med 39 åtal. Av dessa åtalades 27 för mordförsök, tio för mord och två för medhjälp till mord.

Sedan 2015 har totalt 44 ungdomar mellan 15 och 17 år dömts för mord och andra mordrelaterade brott, framför allt mordförsök och medhjälp till mord.

Källa: Åklagarmyndigheten, Brå

Artikeltaggar

Brott & blåljusCenterpartietInrikes/utrikesJohan PehrsonKriminalvårdenLiberalernaMiljöpartietModeraternaRiksdagenSocialdemokraternaSverigeSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.