Hoppa till huvudinnehållet

Nu är Alltorp sommaröppet

Publicerad:
Sommarmarknaden i Alltorps tingshus är öppen igen.
Sommarmarknaden i Alltorps tingshus är öppen igen.
  • Vantar med älgar på, kanske något för de utländska turisterna.
    Vantar med älgar på, kanske något för de utländska turisterna.
  • Sven-Åke Fredriksson från Ed och hans fru Ulla ställde ut träslöjd.
    Sven-Åke Fredriksson från Ed och hans fru Ulla ställde ut träslöjd.

Ännu ett intressant utflyktsmål i Dalsland har kunnat öppna i sommar. Gamla tingshuset i Alltorp med sin historia är under hela juli fyllt med hantverk i hög klass.

– Det är jätteroligt att vi kan ha öppet igen och de som kommer är också glada så det är uppiggande, sa Louise Klang och berättar att det är fjärde gången för sommarmarknaden.

Hon är en viktig länk i arrangörsstaben, som också brukar anordna julmarknad på samma plats. Dessutom är det Louise som bakar kakorna i cafét och serverar. Ett 50-tal besökare brukar komma dagligen och det är ungefär detsamma som innan corona.

Louise Klang står för baket och caféet.
Louise Klang står för baket och caféet.

Hantverken består av vackra stickade vantar, sockor och tröjor bland annat, träslöjd, målningar, dekorationer och mycket annat. Allt är tillverkat av boende eller sommarboende i trakten och man slås över hur välgjort det är.

Sten-Åke Fredriksson från Ed är en av utställarna. Han trivs hemma i ”snickarboa” där han tillverkar fina barnmöbler, dockvaggor och träleksaker till exempel. Hans fru Ulla gör sedan slutfinishen med att lacka och måla sakerna.

– De små stolarna med namn på är populära doppresenter, säger hon.

Fina dekorationer och målningar.
Fina dekorationer och målningar.

Dörren bredvid går till det gamla häktet och den står öppen så man kan se hur fångarna hade det i de mörka cellerna. Även tingssalen på övervåningen i huvudbyggnaden är man välkommen att besöka. Sommarmarknaden med café i Alltorp är öppen alla dagar fram till 1 augusti.

Artikeltaggar

Alltorps tingshusBengtsforsDalslandKaféerMarknaderNöje/KulturÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.