Hoppa till huvudinnehållet

Tidsplanen hålls – förstärkta väg 172 öppnas nästa vecka

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Väg 172, som sedan i mitten av juni har varit avstängd på grund av ett förstärkningsarbete, öppnar på fredagen nästa vecka. Enligt Svevias arbetsledare på plats tyder allt på att tidsplanen följs som planerat.
Väg 172, som sedan i mitten av juni har varit avstängd på grund av ett förstärkningsarbete, öppnar på fredagen nästa vecka. Enligt Svevias arbetsledare på plats tyder allt på att tidsplanen följs som planerat. Foto: Sanna Stark

I drygt tre veckor har sträckan på väg 172 mellan Högsäter och Färgelanda varit avstängd på grund av ett förstärkningsarbete.

Arbetet har resulterat i rejäla trafikomledningar – men nu kan de som har påverkats av avstängningen snart se ljuset i tunneln.

– Allt tyder på att vi öppnar som planerat, säger Mikael Häggman, Svevias arbetsledare på plats.

Anledningen till vägarbetet, som påbörjades den 14 juni, är att marken är för mjuk och vägen sjunker.

– När vi påbörjade arbetet såg vi att vägen har satt sig 3,5 meter. Tidigare har man bara lagt på mer asfalt och grus, vilket har resulterat i att det blev en ganska tung vägkropp, säger Mikael Häggman, från entreprenören Svevia.

– Det var tur att vi gjorde åtgärden nu. Annars hade den nog inte hållit särskilt många år till, fortsätter han.

Markarbete kvar

Förstärkningsarbetet har planerats pågå fram till den 16 juli, och trots att vägen var i ett såpass dåligt skick kommer Svevia ändå att hålla tidsplanen, menar Mikael Häggman.

– Allt tyder på att vi öppnar som planerat, vi har följt tidsplanen hela tiden. Det vore bara om något exceptionellt förhinder skulle inträffa, säger han och fortsätter:

– Nu ska vi göra färdigt allt markarbete, justera, sätta upp viltstängsel med mera. Det enda som kan leda till en fördröjning är i så fall att det kommer regn när vi lägger asfalt. Det är bara det som är väderberoende.

"Full förståelse”

Samtidigt är Mikael Häggman tacksam för trafikanternas förståelse för vägarbetet, även om den har inneburit långa omvägar för många.

– Många ser positivt på att vi rustar upp vägen, men jag har ändå full förståelse för att avstängningen ger en kännbar påverkan. Något som är roligt är att vi har sett att många fotgängare och cyklister har kunnat ta sig fram på Lelångenbanan, säger arbetsledaren.

Eldsjälar gör gång- och cykelbana på banvallen

Artikeltaggar

FärgelandaFärgelanda kommunHögsäterNyheterSveviaTrafikverketVägarbete

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.