Hoppa till huvudinnehållet

Från dinosaurier till korv: 24-åriga Helena satsar i Dalsland

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Helena Söderström, 24 år, har precis flyttat till Dalsland. Detta för att förverkliga sin dröm om att jobba med ett eget charkuteri.
Helena Söderström, 24 år, har precis flyttat till Dalsland. Detta för att förverkliga sin dröm om att jobba med ett eget charkuteri. Foto: Sanna Stark

Av en ren slump har 24-åriga Helena Söderström, från norr om Östersund, nyligen hamnat i Dalsland.

Nu storsatsar hon på ett eget charkuteri på Dalslands aktiviteter i Steneby i hopp om att förändra synen på kött – och slå sig fram i en annars mansdominerad bransch.

Nästa vecka slår Helena Söderström, och pojkvännen Johan Andersson, upp dörrarna till sitt egna charkuteri ”Dalslands vilt” på Dalslands aktiviteter. Där kommer de att sälja viltkött från närområdet.

Mycket är kvar att fixa i lokalen, men allt kommer vara i sin ordning lagom till öppningen nästa vecka, lovar Helena Söderström.
Mycket är kvar att fixa i lokalen, men allt kommer vara i sin ordning lagom till öppningen nästa vecka, lovar Helena Söderström. Foto: Sanna Stark

– Vi har hunnit göra lite färskorv och leverpastej. Fram till onsdag har vi 90 kilo kött att göra i ordning, säger Helena Söderström.

Blev rekommenderad

Helena Söderström är född och uppvuxen i den lilla orten Lit, strax norr om Östersund. Ända sedan barnsben har hon levt nära djuren och naturen, och 2018 hoppade hon på en charkuteristutbildning i Jämtland.

I våras, när hon var på praktik på företaget Delsbo chark i Hälsingland, fick Kjell Johansson från Dalslands aktiviteter nys om den nyutbildade och drivna charkuteristen.

– Min chef rekommenderade mig för Kjell som precis hade byggt ett charkuteri. Jag fick en förfrågan av honom och jag var bara tvungen att åka hit för att se så det verkligen stämde. Det kändes nästan för bra för att vara sant, säger Helena Söderström och skrattar.

Vill bryta normer

De två senaste åren har hon jobbat med att bygga upp dinosauriemuseet i Kalmar, men när Helena Söderström och Kjell Johanssons vägar korsades i april tog hon sitt pick och pack, inklusive pojkvännen Johan Andersson, och flyttade hit.

Helena Söderström tog med sig pojkvännen Johan Andersson till Steneby.
Helena Söderström tog med sig pojkvännen Johan Andersson till Steneby. Foto: Sanna Stark

– När får man en sådan här möjlighet igen egentligen? Tänk att kunna ha sitt eget charkuteri och få bestämma hur man vill ha det. Lite skrämmande känns det ju också, ska man som 24-åring driva det här? Det är en speciell känsla, säger hon.

Men att gå mot strömmen är något som hon älskar att göra, berättar Helena Söderström.

– Det här yrket är rätt mansdominerat. Jag vill liksom komma in och bryta normer.

Förespråkar lokalt

Nu vill hon få folk att öppna upp ögonen ytterligare för lokalproducerat – och förändra synen på kött.

– Många tror att exempelvis korv bara består av slaggprodukter. Men korv kan vara en väldigt fin produkt, och kan ätas till väldigt mycket mer än bara onsdagsmaten. Man kan ta vara på alla delar av djuret, även hjärta och lever till exempel, och inte bara ta de finaste bitarna och slänga resten.

Hon fortsätter:

– Och så vill jag gärna peppa andra unga att våga satsa på saker som de drömmer om.

Inte äckelmagad

Att minska på spillet och ta vara på ens resurser är alltså Helena Söderströms melodi.

– Jag kommer att garva skinn och sälja också. Det blir som en cirkel, allt tas om hand här.

Det känns som att du inte är särskilt äckelmagad?

– Åh nej, det har jag fått jobba bort. Man får koka väldigt mycket speciella saker som har väldigt speciella lukter under tidens gång.

Helena Söderström förespråkar att inte låta något av djuret gå till spillo i onödan.
Helena Söderström förespråkar att inte låta något av djuret gå till spillo i onödan. Foto: Sanna Stark

Gillar Dalsland

Innan satsningen i Steneby hade varken hon eller pojkvännen besökt Dalsland.

– Det är faktiskt första gången jag ens är på den här sidan kusten. Men jag gillar Dalsland, det är väldigt fint. Jag har saknat bergshöjder, vilket inte har funnits i Kalmar. Ett steg närmare hem, liksom. Naturen här känns som en bra blandning för mig som är från Östersund och min pojkvän som är från Växjö, säger Helena Söderström och skrattar.

– Vi har fått ett positivt bemötande också. Många är här och rycker i dörren trots att vi inte riktigt har kommit igång ännu. Det är så roligt, fortsätter hon.

Artikeltaggar

Dalslands aktiviteterKjell JohanssonLitNyheterSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.