Hoppa till huvudinnehållet

Statliga pengar till musik och konst vid kulturskolor i Dalsland

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Musiken är fortfarande grunden i kulturskolornas utbud, men genom Kulturrådets pengar finns det också möjlighet till att bredda utbudet.
Musiken är fortfarande grunden i kulturskolornas utbud, men genom Kulturrådets pengar finns det också möjlighet till att bredda utbudet. Foto: Sanna Stark

Musikaler, konstskola, film och teater. Ja, det är några utbildningar som det nu finns möjlighet att förverkliga på kulturskolorna i Dalsland.

Detta efter att Kulturrådet gjort en särskild statlig satsning på landets kulturskolor.

Kulturskolan i Bengtsfors beviljas 551 500 kronor.

– Det är verkligen jätteroligt. En del av pengarna kommer vi att lägga på musikalproduktion med kurser i teater-, dans- och musikproduktion. Det är något vi börjar med i höst och hoppas kunna få till en till två uppsättningar, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Hon berättar att resten av pengarna kommer att satsas på en konstskola för alla, med bland annat paracraft.

– Det blir kurser i smide och keramik för personer med funktionsvariation under ledning av Jessica Fleetwood på Not quite.

Konst och rock

Vidare blir det en utbildning i måleri med Lina Berglund på Ruds gamla missionshus i Laxarby. Det kommer också att hållas kurser i gatukonst (graffiti) och rockgrupp (produktion).

– Det blir många roliga kurser på Kulturskolan i höst, säger Anna Hjelmberg.

"Ska bli spännande"

Kulturskolan i Dals-Eds kommun får 336 400 kronor av Kulturrådet.

Pengarna kommer bland annat att användas till en satsning på två nya kurser – en i film och en i teater.

– Det ska bli spännande. Vi kommer också att satsa på att få till fler dansgrupper och fler bild- och fotogrupper. Men det förutsätter att jag får tag på personal, säger Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Eds kommun.

I Melleruds kommun har Kulturskolan beviljats 475 000 kronor och i Åmåls kommun 559 400 kronor.

Färgelanda blir utan

Dalslänningen har tidigare berättat att Färgelanda, som enda Dalslandskommun, inte har sökt och därmed heller inte fått något stöd från Kulturrådet.

Musikskola blir utan pengar

Anledningen är, enligt kommunen, personalbrist vid tillfället för sökningen.

Men den kommunala musikskolan i Färgelanda kommer att finnas kvar, trots att Färgelanda kommun brottas med svåra ekonomiska problem och trots att verksamheten inte är lagstadgad.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergDalslandKulturrådetMorgan FunevallNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.