Hoppa till huvudinnehållet

Löfven statsminister igen – nöjda dalsländska riksdagsledamöter

Publicerad:
Stefan Löfven (S) är åter statsminister – till glädje för de dalsländska riksdagsledamöterna Paula Holmqvist (S) och Elin Segerlind (V).
Stefan Löfven (S) är åter statsminister – till glädje för de dalsländska riksdagsledamöterna Paula Holmqvist (S) och Elin Segerlind (V).

Stefan Löfven (S) blir statsminister igen. Detta efter han klarat sig igenom en misstroendeomröstning i riksdagen på onsdagen. Resultatet var väntat efter att Centerpartiet gett besked om att de skulle släppa fram Löfven.

– Jag tycker att det känns bra och tryggt för Sverige. Stefan Löfven som statsminister är det enda rätta, säger Paula Holmqvist (S), riksdagsledamot från Dals-Ed.

– Ett väntat och bra resultat även om det var nervöst och spännande in i det sista, säger Elin Segerlind (V), riksdagsledamot från Dals-Ed.

Besviken på Vänsterpartiet

Paula Holmqvist är fortsatt besviken på Vänsterpartiet som, menar hon, gjorde gemensam sak med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna när man väckte misstroende mot Stefan Löfven som statsminister.

– Det gjorde man faktiskt mitt i en pandemi. Det verkar som att många har glömt det.

Marknadshyror var knäckfrågan

Det som fick Vänsterpartiet att ändra sig och ändå släppa fram Löfven var att partiet senare fick igenom sitt krav på att förslaget om marknadshyror skulle tas bort.

– Vi tycker det är bra att Löfven är statsminister igen, men hade helst sett att förslaget om marknadshyror hade släppts tidigare, säger Elin Segerlind.

Januariavtalet har fallit

Efter att det tidigare Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna fallit blir det nu en försvagad regering som ska styra landet. Liberalerna har lämnat överenskommelsen.

– Vi hade ingen önskan om att försvaga regeringen, men S, MP, V och C har tillräckligt med mandat om vi skulle vilja det. Men eftersom Centerpartiet inte vill samarbeta med oss så blir det ingen lätt resa. Vi har varit jättetydliga med att vi är villiga att förhandla om en budget, men när Centerpartiet blåvägrar så blir det svårt, säger Elin Segerlind.

Blir tufft att styra landet

Även Paula Holmqvist menar att det kommer att bli tufft för Socialdemokraterna att leda landet och att få igenom en budget.

– Samtidigt är det upp till alla partier att nu verkligen ta sitt ansvar. Alla kan inte få igenom allt. Löfven har sagt att han kommer att avgå om han inte får igenom budgeten. Nu krävs samtal mellan partierna för att få till lösningar. Men som optimist ser jag bara möjligheter, säger Paula Holmqvist.

Artikeltaggar

Elin SegerlindPaula HolmqvistPolitikRegeringenRiksdagenStefan Löfven

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.