Hoppa till huvudinnehållet

Hemsäkerhet annorlunda sommargåva

Publicerad:
Mary Nordström (till höger) är instruktör för Civilförsvarsförbundet Dalsland och var på plats i Bäckefors där SJB hade sommarträff för sina medarbetare. Här i diskussion med Peter och Annica Andersson.
Mary Nordström (till höger) är instruktör för Civilförsvarsförbundet Dalsland och var på plats i Bäckefors där SJB hade sommarträff för sina medarbetare. Här i diskussion med Peter och Annica Andersson. Foto: Tommy Löfgren

De anställda vid Sven Johanssons Bygg AB i Ed fick i år en annorlunda sommargåva. En kurs i hemsäkerhet i regi av Civilförsvarsförbundet Dalsland.

– Det är en viktig fråga som har kommit allt mer i fokus. Därför tyckte vi att det passade bra, säger Peter Andersson, vd på SJB Bygg AB.

Viktig information

Det skedde vi en sammankomst i Brukskällan i Bäckefors i två grupper för de 70-talet medarbetarna. Dessutom i två delar där den första bestod av information om utvecklingen i företaget. Den andra delen var en kurs i hemsäkerhet.

Sen Johansson Bygg AAB gav i år sina medarbetare en lite annorlunda sommargåva - nämligen en kurs i hembredskap.
Sen Johansson Bygg AAB gav i år sina medarbetare en lite annorlunda sommargåva - nämligen en kurs i hembredskap. Foto: Tommy Löfgren

– Alla har ett ansvar och alla kan göra något. På företaget pratar vi om jaget, laget och företaget. De tre delarna tillsammans, säger Annika Andersson, marknadsansvarig på SJB.

Hon menar att hemsäkerhet, som handlar om beredskap för minst 72 timmar om krisen kommer, borde engagera fler.

– Vi hoppas att fler företag gör som vi och ger alla anställda en utbildning i den här frågan. Kunskaperna finns hos Civilförsvarsförbundet.

Vill berätta

Där är Mary Nordström instruktör och hon vill inget hellre än att komma ut och berätta om hur man kan vara förberedd om det värsta händer. Det här var första gången hon var ute på ett företag.

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation med fokus på säkerhet. Det gäller både i vardagen och vid kriser i samhället.

Civilförsvarsförbundet har nyligen bildat en avdelning för Dalsland.

– Hemberedskap är något som vi alla bör känna till och kunna, säger Mary Nordström.

Kriser och allvarliga händelser i samhället kommer alltid snabbt och inte sällan överraskande. Det kan vara väderrelaterat som storm och översvämningar. Det kan också handla om samhällsfunktioner som IT-attacker och terrorattacker.

Eget ansvar

Då är budet att var och en måste ta ansvar för sin situation och vara så pass förberedd att man kan klara sig och eventuella anhöriga utan samhällsstöd i minst 72 timmar.

En bra checklista innehåller punkterna värme, mat, information, vatten, hygien, belysning och övrigt.

– Är man välförsedd när det gäller detta så klarar man sig, säger Mary Nordström.

Artikeltaggar

Annika AnderssonArbeteBäckeforsMary NordströmPeter AnderssonSkola och utbildningSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.