Hoppa till huvudinnehållet

Minsta möjliga marginal för ja till samverkan med Mellerud

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande blev inte övertygad av de svar om samverkansavtalet inom den social verksamheten med Melleruds kommun som förvaltningen lämnat.
Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande blev inte övertygad av de svar om samverkansavtalet inom den social verksamheten med Melleruds kommun som förvaltningen lämnat. Foto: Tommy Löfgren

Med minsta marginal, en rösts övervikt, gick kommunstyrelsens förslag igenom vid måndagens extra kommunfullmäktige. Det betyder att det finns en avgiftsförklaring mellan Bengtsfors och Mellerud om samverkan inom det sociala området.

Omröstningen slutade 15 för och 14 nej. Men det tog tid. Det dröjde till dryga 40 minuter in i mötet innan klubbslaget kunde falla efter votering.

Före den var utgångsläget att socialdemokraterna tappat en nejröst då ledamoten Torill Stjerndahl saknades och ingen ersättare fanns. Då gjorde det inget att Jan Leander, en säker ja-röst i detta ärende, lämnade mötet innan omröstningen.

Hade utslagsröst

Hade voteringen dessutom slutat lika skulle Jan-Åke Janssons (KD), utslagsröst som ordförande avgöra och han röstade ja för samverkansavtalet.

Debatten fördes nästan uteslutande av Per Eriksson (S) och Stig Bertilsson (M) med ett tiotal inlägg vardera. Båda med tydligt ställningstagande i frågan.

Per Eriksson tog till och med hjälp av förre socialdemokratiska finansministern Kjell-Olof Feldt för att uttrycka sin mening när han citerade den kända kortdikten:

”Löntagarfonder är ett jävla skit. Men nu har vi baxat dem ända hit.”

”Låg legitimitet”

Han menade att kalla in ett extra kommunfullmäktigesammanträde på en vecka hade låg legitimitet. Dessutom mitt i semestertider. Han tyckte också att avgiftsförklaringen så som den var formulerad, den enda frågan på mötet i Folkparken, hade låg legitimitet.

– Vi i S är för samarbete, men det ska gagna medborgarna. De svar vi fått inför detta möte skapar ännu flerfrågor än svar på frågorna, sa Per Eriksson.

Dessförinnan hade Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, redogjort för en del av de frågor socialdemokraterna ställde vid förra sammanträdet och som gjorde att de begärde en minoritetsremiss. Det var den andra återremissen i ärendet.

Stig Brtilsson (M), kommunstyrelsens ordförande ansåg att de svar förvaltningen lämnat angående samverkansavtalet var tydliga och raka.
Stig Brtilsson (M), kommunstyrelsens ordförande ansåg att de svar förvaltningen lämnat angående samverkansavtalet var tydliga och raka. Foto: Tommy Löfgren

– Det är ett föredömligt välskrivet dokument som svar på de frågor som ställdes i den här återremissen. Den ger tydliga och raka svar, sa han.

”Större möjligheter”

Han tog bland annat upp möjligheten att söka statsbidrag och nämnde siffrorna 15-20 miljoner kronor.

– Som liten kommun har vi inte möjlighet att söka alla statsbidrag. Tillsammans med Mellerud blir vi dubbelt så starka.

Bertilsson nämnde också inköp av vård inom IFO och LSS som Bengtsfors tvingats till som liten kommun.

– Det är frustrerande att veta att vi köper vård för 4 000-5 000 kronor per dag. Det måste vi komma till rätta med och får också bättre möjligheter i en större organisation,. Det handlar om 2,5 miljoner kronor per år sa han.

En fråga som S ställt var hur avsiktsförklaringen med Mellerud ska ge bättre kompetens för cheferna?

Bertilsson svarade att kommunen i dag köper kurser och utbildningar för chefer till ett värde av 500 000 kronor per år.

Per Eriksson var fortsatt kritisk till kommunstyrelsens förslag. Han bjöd in Annette Ternstedt (V) i debatten och ville höra hur hennes partikamrat i Mellerud kunde rösta nej och hon själv ja.

V tydlig

Annette Ternstedt förklarade att de båda kommit till olika ståndpunkter och att de inte talat med varandra om detta. Hon gav också klart besked om att hon skulle rösta för kommunstyrelsens förslag.

– Jag har följt den här frågan och konstaterar att det har lämnats tydliga och bra svar på de frågor S ställt. Jag inte hört Per Eriksson och gå upp och säga vad det är för fel. Vänsterpartiet är för samverkansavtalet. Jag ser inte någon fara för våra brukare. Det här är ett steg framåt, sa hon.

Hon sa också att kommunerna måste samarbete och kanske på sikt är alldeles för små för att klara sina uppgifter.

– Jag tror inte att en Dalslandskommun är långt borta, sa Anette Ternstedt.

Innan det blev votering förelåg det två yrkande. Stig Bertilsson och Annette Ternstedt för samverkan. Per Eriksson och Britt-Inger Sandström (SD) nej till samverkansavtalet.

– Jag tror att var och en av kommunerna måste sköta sitt. Därmed inte sagt att jag är emot samarbete där det går, sa hon bland annat.

Där tog debatten slut. Avsiktsförklaringen klubbades igenom.

Sommarlovet började

Avslutningsvis ledde den unge trumpetaren Gregor Gawlas med sitt fina spel ledamöterna i sången Den blomstertid nu kommer. Kommunfullmäktige i Bengtsfors kunde äntligen gå på sommarlov.

Mötet spelades den här gången inte in och går alltså inte att se i efterhand.

Artikeltaggar

Annette TernstedtBengtsforsBritt-Inger SandströmMelleruds kommunPer ErikssonPolitikSamhälleStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.