Hoppa till huvudinnehållet

Jubileumsutställning speglar orten – nyhetsklipp från förr

Publicerad:
Tomas Sannebro har tillbringat många timmar på Dalslänningens arkiv för att återge händelser i kommunen
Tomas Sannebro har tillbringat många timmar på Dalslänningens arkiv för att återge händelser i kommunen Foto: Britt-Marie Erlandsson

I Stenhallen på Bengtsfors bibliotek kan man blicka tillbaka på händelser som ägt rum sedan storkommunen bildades 1971. Jubileumsutställningen består av mängder med tidningsurklipp med både positiva och negativa nyheter.

Det var Thomas Sannebro som fick uppdraget att göra en utställning som speglar vad som hänt i Bengtsfors kommun under 50 år. Han fick fria händer och valde att bygga vidare på tidigare jubileumsutställningar som bestod av skärmväggar med tidningsurklipp från Dalslänningen.

Fyra starka kvinnor i de fyra kommunerna Bengtsfors, Bäcke, Lelång och Steneby som 1971 slogs ihop till storkommunen Bengtsfors.
Fyra starka kvinnor i de fyra kommunerna Bengtsfors, Bäcke, Lelång och Steneby som 1971 slogs ihop till storkommunen Bengtsfors. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Jag började forma det i tanken i januari. Jag hade gjort en utställning till 25-årsjubileet som jag kompletterade när kommunen fyllde 40. Jag har lagt till de sista tio åren, några av de gamla skärmarna fanns inte kvar så jag fick göra några nya där. Det har blivit några timmar på Dalslänningens arkiv, sa Thomas Sannebro innan Radio Väst kom och ville intervjua i direktsändning.

Medborgardialog

Kommunalrådet Stig Bertilsson invigde utställningen i fredags. Han förklarade att den planering som de påbörjat inför 50-årsjubileet fick avbrytas på grund av coronapandemin. Men någon form av utställning som speglar vad som hänt i kommunen ville man ändå åstadkomma. Dessutom anordnas, som ett led i jubileumsfirandet, medborgardialoger fem lördagar i september och oktober.

En vägg om skolvärlden och som också visar alla bygdeskolor som lagts ner under åren.
En vägg om skolvärlden och som också visar alla bygdeskolor som lagts ner under åren. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Vi vill ta emot intryck från medborgarna, stå till förfogande när det gäller hur vi ska forma framtiden, hur vi kan utvecklas och vad det är som behöver göras.

Närhet först

Bertilsson frågade sig också om en kommun spelar någon roll i dag då vi pratar om internationalisering, global ekonomi och så vidare och konstaterade att den verkligen gör det.

Kommunalrådet Stig Bertilsson invigde jubileumsutställningen.
Kommunalrådet Stig Bertilsson invigde jubileumsutställningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Närheten är alltid det som kommer först. Det är därifrån vi kan påverka de större målen. Jag vill gärna tro att det som speglar vad vi gjort hittills under de här åren, har betydelse och att det gett en bättre förståelse och en starkare bengtsforsanda.

Utställningen i Stenhallen pågår till 8 oktober.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors bibliotekDalslänningenJubileumNöje/KulturStenhallenStig BertilssonUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.