Hoppa till huvudinnehållet

Här blir badsugna barn fenor på att simma

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
19-åriga Clara Nord gör sin tredje säsong som utbildad simlärare på Bengtsfors kommuns årliga simskola. Här kör hon leken ”Hajen” med simskolans deltagare.
19-åriga Clara Nord gör sin tredje säsong som utbildad simlärare på Bengtsfors kommuns årliga simskola. Här kör hon leken ”Hajen” med simskolans deltagare. Foto: Sanna Stark

Det plaskas och simmas i mängder, och längder, på badplatserna runt om i Bengtsfors. Nu arrangeras nämligen kommunens årliga simskola för barn och ungdomar i området.

Kommunens simskola är inne på sin andra vecka under period ett när Dalslänningen kommer förbi Bönkasens badplats.

– Vi håller till här och i Kråkviken den här veckan. Kommande två veckor är vi i Laxarby och Munkvillan och de två sista veckorna är vi i Bäckefors och Kampudden, säger 19-åriga Clara Nord, simlärare.

Hon gör sin tredje säsong som utbildad simlärare, och med sig har hon kompanjonen och simlärarassistenten Frida Larsson, 19 år.

Frida Larsson, i vattnet, gör sin första säsong som simlärarassistent.
Frida Larsson, i vattnet, gör sin första säsong som simlärarassistent. Foto: Sanna Stark

– Vi försöker finnas på plats i hela Bengtsfors kommun. På så sätt har ju fler möjligheten att lära sig simma. Att unga får lära sig att simma är jättebra, särskilt utomhus. Det kan vara väldigt annorlunda från att simma inomhus, säger Clara Nord.

Stort intresse

Och viljan att lära sig simma finns, minsann.

Simlärarna har hand om fyra grupper om dagen.
Simlärarna har hand om fyra grupper om dagen. Foto: Sanna Stark
Att lära sig simma är viktigt, inte minst utomhus. Att simma i bassäng inomhus skiljer sig nämligen mycket från att simma utomhus.
Att lära sig simma är viktigt, inte minst utomhus. Att simma i bassäng inomhus skiljer sig nämligen mycket från att simma utomhus. Foto: Sanna Stark

– Bara första dagen var det 20-25 barn som deltog. Veckan kommer att avslutas med att vi klär ut oss, går på skattjakt efter godispåsar och leker lekar på land. Det brukar vara jätteroligt, och så kan barnen passa på att ta märken samtidigt, säger Clara Nord.

Vill kunna dyka

Och att få i barnen i vattnet är ingen konst. En av de ivriga deltagarna i simskolan är Jamie, nio år.

9-årige Jamie har en förhoppning om att kunna dyka, simma längre och kanske dessutom även under vattnet när han är klar på simskolan.
9-årige Jamie har en förhoppning om att kunna dyka, simma längre och kanske dessutom även under vattnet när han är klar på simskolan. Foto: Sanna Stark

– Jag kan simma sedan tidigare, men jag vill bli bättre. Jag vill lära mig att dyka och simma lite längre än vad jag kan nu. Och simma långt under vattnet, kanske, säger han innan han hoppar i vattnet från Bönkasens brygga.

"En trygghet”

En annan deltagare är Theodor, sex år. Precis som simskolekamraten Jamie kan han simma sedan tidigare, men vill fila på sina kunskaper ytterligare.

– Nu börjar han få kläm på det, säger pappa Tomas Karlsson.

Theodor, från Göteborg, passar på att bli en fena på att simma på semestern i Dalsland.
Theodor, från Göteborg, passar på att bli en fena på att simma på semestern i Dalsland. Foto: Sanna Stark

Familjen bor i Göteborg, men ägnar sin semester i stugan i Bengtsfors.

– Det är viktigt att kunna simma, särskilt i Dalsland som har så många fina sjöar. Det är en trygghet som förälder att veta att barnen kan simma och rädda sig själva om något skulle hända. Till exempel är Theodors storasyster tio år i år, och det är ju inte så många år kvar tills att hon kanske vill åka och bada utan förälder, säger han.

Artikeltaggar

BengtsforsNyheterSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.