Hoppa till huvudinnehållet

Bertils Bil förlorar Toyota – mister enda nybilsmärket

Publicerad:
Bertils Bil förlorar sin auktorisation för Toyota. Därmed mister företaget sitt enda nybilsmärke.
Bertils Bil förlorar sin auktorisation för Toyota. Därmed mister företaget sitt enda nybilsmärke. Foto: Helena Lindgren

Bertils Bil i Dals-Ed är inte längre auktoriserad Toyota-handlare. Genom att Bertils Bil förlorar Toyota mister man sitt enda nybilsmärke.

Företaget har förlorat sin mångåriga auktorisation för Toyota, men företagsledningen vill inte berätta vad det beror på.

– Jag vill inte kommentera det. Jag kan bara säga att generalagenten har höga krav och dessa tycker man inte att vi uppfyller, säger Leif Kunéll, vd för Bertils Bil.

Ägarbyte på gång

Han berättar också att ett ägarbyte är på gång vid Bertils Bil.

– Det pågår en diskussion med en ny intressent, men jag kan inte berätta vilken. Men som det är nu finns inte auktorisation för Toyota, utan det handlat enbart om begagnatmarknad, säger Leif Kunéll.

Vad den nya situationen innebär för personalen är för tidigt att säga, menar Kunéll. Ingen är varslad eller uppsagd, men IF Metall har informerats om situationen på Bertils Bil.

– Just nu pågår det en diskussion, säger Leif Kunéll.

Tre syskon äger

Bertils Bil ägs av de tre syskonen Leif Kunéll, Kaisa Ökvist och Martin Karlsson.

På Bertils Bil i Ed finns fem anställda och på företagets enhet i Strömstad finns nio anställda.

Kommenterar ej

Erik Gustafsson är informationschef för Toyota Sverige. Han bekräftar att Bertils Bil har förlorat sin Toyota-auktorisation.

– Vad det beror på kan jag inte säga. Affärsrelationer är inget vi kommenterar. Men det är riktigt att de är uppsagda och vi hänvisar i stället Toyota-kunder till Åmål eller Uddevalla, säger Erik Gustafsson.

Mångårig försäljning

Bertil Karlsson grundade Bertils Bil 1974 i Dals-Ed, och började saluföra Toyota 1983. Sedan 1997 har företaget även bedrivit bilförsäljning i Strömstad.

Artikeltaggar

Bertils BilDals-Eds kommunLeif KunéllNäringslivToyota

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.