Hoppa till huvudinnehållet

Alla Dalslandskommuner får statliga pengar till biblioteken

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Dals-Ed är den Dalslandskommun som får mest pengar av Kulturrådet för att stärka och utveckla sitt bibliotek.
Dals-Ed är den Dalslandskommun som får mest pengar av Kulturrådet för att stärka och utveckla sitt bibliotek. Foto: Helena Lindgren

Alla Dalslandskommuner har fått statsbidrag från Kulturrådet för att stärka och utveckla sina bibliotek. Allra mest får landskapets minsta kommun, Dals-Ed, som beviljas 400 000 kronor.

– Det är förstås glädjande. För Dals-Ed blir det nu tredje året i rad som vi får 400 000 kronor från Kulturrådet, säger Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Eds kommun.

Han berättar att pengarna ska användas för att fräscha upp biblioteket och, på olika sätt, anpassa det för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

– Vi satsar också på ett nytt nätverk och att installera ett fint IT-rum med studieplatser. Allt handlar om långsiktiga satsningar, berättar Morgan Funevall.

Ny barnavdelning

Även Färgelanda kommun får en hel del pengar, 360 000 kronor. De ska användas främst för de allra minsta biblioteksbesökarna.

Biblioteket i Färgelanda kommer att få en ny barnavdelning.
Biblioteket i Färgelanda kommer att få en ny barnavdelning. Foto: Helena Lindgren

– Vi vill göra en ny barnavdelning på biblioteket och köpa in möbler. Vi vill skapa en ny mötesplats för bland annat familjer eftersom kommunens familjecentral lades ner. Vi behöver också köpa in lite teknisk utrustning, säger Marie Böngren, samordnare på biblioteket i Färgelanda.

Flera satsningar

Bengtsfors kommun får 310 000 kronor från Kulturrådet.

Bengtsfors bibliotek kommer att kunna göra flera olika satsningar.
Bengtsfors bibliotek kommer att kunna göra flera olika satsningar. Foto: Conny Hultgren

– Pengarna ska användas till att skapa ett mer flexibelt biblioteksrum, anpassat till olika verksamheter och behov. Det blir ny belysning, en höj- och sänkbar informationsdisk och vi håller även på att skapa ett mötesrum på nedervåningen för digitala möten med bra utrustning där man som besökare kan boka in sig, berättar Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Mellerud kommun får 385 000 kronor och Åmål får 300 000 kronor från Kulturrådet.

Vidare beviljas Dalslandsbiblioteken gemensamma medel på totalt 700 000 kronor för att finansiera driften av den nya bokbuss som rullar runt i landskapet.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergBengtsfors bibliotekBengtsfors kommun (org)BibliotekDals-Eds bibliotekDals-Eds kommunDalslandFärgelanda bibliotekFärgelanda kommunKulturrådetMarie BöngrenMorgan FunevallNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.