Hoppa till huvudinnehållet

Musikskola blir utan pengar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Musikskolan i Färgelanda vid en gemensam konsert tillsammans med musikskolorna i Färgelanda, Lysekil, Orust och Uddevalla 2019.
Musikskolan i Färgelanda vid en gemensam konsert tillsammans med musikskolorna i Färgelanda, Lysekil, Orust och Uddevalla 2019. Foto: Helena Lindgren

Färgelanda är den enda kommun i Dalsland som inte sökt – och därmed heller inte fått något stöd från statliga Kulturrådet till en särskild satsning på kulturskolorna under 2021-2022.

Satsningen kallas för kulturskoleverksamhet, egna satsningar, och innebär att staten står för en del av pengarna och kommunen för en annan.

Anna Gunnervik är barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun. Hon beklagar att inte kommunen sökt några pengar, men menar att det finns en förklaring.

Anna Gunnervik är barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun.
Anna Gunnervik är barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun. Foto: Johan Lindahl

– Det fanns tyvärr inte nog med personalresurser vid tillfället för ansökningen. Det här var något som var aktuellt i ett skede sommaren 2019 då vi hade både en kulturchef och en kultursamordnare som slutade av ekonomiska skäl. Vi är jätteledsna för detta. Kulturen är viktig och vi hoppas kunna göra något åt denna inför nästa år i stället, säger Anna Gunnervik.

Hon berättar att ett arbete under ledning av samhällsbyggnadschef Tünde Petersson nu pågår för att ta tag i kulturfrågorna i Färgelanda kommun.

"Musikskolan blir kvar"

För trots att Färgelanda är en kommun som brottas med stora ekonomiska problem finns det ingen risk för att den kommunala musikskolan (som inte är någon lagstadgad verksamhet) ska försvinna, lovar Anna Gunnervik.

– Musikskolan kommer att finnas kvar. Vi har inte fått något uppdrag från politiken att stänga några verksamheter eller enheter. Så det är ingen fara för musikskolan. Men eftersom kommunen inte sökte de här pengarna blir det inget stöd för skapande skola under 2021-2022. Det är synd eftersom vi vill utveckla kulturen, men vi hoppas kunna göra något trevligt längre fram i stället, säger Anna Gunnervik.

Musikskolan i Färgelanda vid en gemensam konsert tillsammans med musikskolorna i Färgelanda, Lysekil, Orust och Uddevalla 2019.

Anna Gunnervik är barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun.

Beviljade medel

Så mycket pengar har Dalslandskommunerna beviljats från Kulturrådet för satsningar på kulturskoleverksamhet, egna satsningar under 2021-2022.

* Bengtsfors kommun har sökt 743 346 kronor och fått 551 500 kronor.

* Dals-Eds kommun har sökt 670 000 kronor och fått 336 400 kronor.

* Melleruds kommun har sökt 703 900 kronor och 475 400 kronor.

* Åmåls kommun har sökt 1 570 000 kronor och fått 559 400 kronor.

Källa: Kulturrådet

Artikeltaggar

Anna GunnervikDalslandFärgelanda kommunKulturrådetNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.