Hoppa till huvudinnehållet

Gustavsfors en sommarpärla

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Gästhamnen i Gustavsfors välkomnar både båtägare och flanörer.
Gästhamnen i Gustavsfors välkomnar både båtägare och flanörer. Foto: Tommy Löfgren

Gustavsfors är en ort som blommar upp under sommaren. Det är då den lilla orten växer i befolkning när alla sommargäster kommer. Risken för att de eller de bofasta i samhället ska känna sig sysslolösa är liten. Här finns restauranger, kultur, båtliv för att nämna något.

– Gustavsfors är en pärla. Det är vackert, det är trevligt. Kort sagt en fantastisk plats.

Den som säger det är optimisten framför alla. Tillsammans med sin man Nils driver Ingela Andrée Optimistens Lanthandel och kan i sommar fira 30-årsjubileum som lokala handlare. Lanthandeln har blivit ett centrum där kunderna kan ta del av ett antal komplementtjänster eller bara slå sig ned vid ett av borden och ta en fika.

ICA Optimisten i Gustavsfors drivs av paret Ingela och Nils Andrée. I sommar firar de 30-års jubileum som lanthandlare.
ICA Optimisten i Gustavsfors drivs av paret Ingela och Nils Andrée. I sommar firar de 30-års jubileum som lanthandlare. Foto: Mattias Modéen

– Vad vore Gustavsfors utan sin lanthandel? frågar sig Ingela Andrée.

Mitt i vägen

Gustavsfors är kommunens nordligaste tätort. Den som kör förbi orten hamnar i Värmland. Gustavsfors ligger längs länsväg 172 och vattenvägen Dalslands kanal. I tätorten bor ett 90-tal invånare. På sommaren delar de med sig av allt det fina på orten.

Gästhamnen är en rogivande pärla där solen kastar sitt blänk i Dalslands kanals blå vatten. Här ligger två näringsställen. Dels Roynes sjömagasin, dels Brukshandeln i Gustavsfors.

Camping och kanot

En liten bit därifrån, på en ö i kanalen ligger Alcatraz camping med vandrarhem och där man även hyr ut kanoter och kajaker. Alcatraz är också ett aktivitetscenter.

I 15 år har Klaus Velten drivit Svens Kopparkittel. Bakom det annorlunda namnet döljer sig ett bageri med tyskt bröd som specialitet, kaffeservering och rum att hyra.

Gustavsfors är en gammal bruksort med ett järnbruk som på 1800-talet övergick till att producera papper. I dag finns det ett bruksmuseum som tidigare var en kvarn. Byggnaden är från 1744.

 Bruksmuseet i Gustavsfors lockar historieintresserade.
Bruksmuseet i Gustavsfors lockar historieintresserade. Foto: Tommy Löfgren

Museet kommer att hålla öppet från den 3 juli till mitten av augusti. I år kommer föreningen bakom museet även satsa på tjärbränning på tomten intill byggnaden.

Gustavsfors är på många sätt en ort som är väl värt att besöka även för den som bara vill strosa omkring i en vacker och annorlunda miljö.

– Det är klart att man ska komma hit, säger optimisten Ingela Andrée.

Artikeltaggar

GustavsforsICA OptimistenKlaus VeltenNils AndréeResorSommarSvens Kopparkittel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.