Hoppa till huvudinnehållet

SOMMAR: Baldersnäs är platsen för såväl adrenalinjägaren som den rofyllde

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@nwt.se
Många nya aktiviteter har upptäckts på Baldersnäs herrgård i pandemin. Sup är bara en av dem.
Många nya aktiviteter har upptäckts på Baldersnäs herrgård i pandemin. Sup är bara en av dem. Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark
  • Foto: Sanna Stark

En femrättig matupplevelse, aktiviteter för såväl den lugne som adrenalinjägaren och boende i herrgårdsmiljö – några minuter från hemmet. Det handlar förstås om Baldersnäs herrgård, som har laddat upp med nya aktiviteter i sommar.

Baldersnäs herrgård har under pandemin anordnat fartfyllda mountainbiketurer, stillsamma parkpickningar och mycket mer. När Malin Ljungquist, hotellchef på Baldersnäs herrgård, undrade om jag, reporter-Sanna, ville haka det senaste påfundet "guidad suptur" var jag förstås inte sen att tacka ja. Sup står alltså för "stand up paddleboard" och är precis vad namnet antyder – en bräda som man ska stå på, samtidigt som man tar sig fram med en paddel.

Fick introduktion

Den guidade turen på brädan leddes av Erik Westling, som efter snart 30 års erfarenhet av att leda grupper i naturen som guide och lärare på olika äventyrsguide-utbildningar har startat företaget Woutdoor. Som sällskap hade vi Malin Ljungquist och sambon Patrik.

Erik Westling försedde oss med våtdräkter, flytvästar och badskor för att turen skulle bli så säker, och varm, som möjligt.
Erik Westling försedde oss med våtdräkter, flytvästar och badskor för att turen skulle bli så säker, och varm, som möjligt. Foto: Sanna Stark

Det hela började med en snabb introduktionskurs på brädan. Jag måste erkänna att jag faktiskt var livrädd. Jag som är en badkruka i normala fall var inte jättesugen på att ramla i vattnet såhär en kväll i mitten av maj. Tack och lov försedde Erik Westling oss med våtdräkter, flytvästar och badskor, och på darriga ben och ryckiga paddelrörelser gled vi ut på våra brädor på vattenytan.

Kommer nära naturen

Plötsligt kom Erik Westling med det värsta beskedet jag kunde få. Som en sista övning skulle vi hoppa i vattnet och ta oss upp på brädan igen. Att inte hamna i vattnet var liksom mitt enda mål med kvällen. Nåväl, det var bara att lyda.

Vi hoppade i, tog oss upp lika fort igen, och till vår stora förvåning var det plötsligt lekande lätt att stå på brädan. Man blev varken kall eller blöt efter att ha ramlat i, och vetskapen om att det inte är så farligt att ramla av brädan gjorde det plötsligt väldigt mycket enklare att sup:a.

Tanken på att sup:a var först skräckinjagande. Men jag lovar, kan jag paddla sup så kan alla.
Tanken på att sup:a var först skräckinjagande. Men jag lovar, kan jag paddla sup så kan alla. Foto: Sanna Stark

Därefter paddlade vi ut på Laxsjön under en helt fantastisk solnedgång. Erik Westling delade ut pannlampor, och under oss lös enorma gäddor och braxar upp i lampornas sken. Så nära har jag nog aldrig varit vilda fiskar, de verkade liksom helt obrydda av brädan.

– Vill man komma riktigt nära naturen är det sup som gäller. Med den kan man åka till ställen som man inte kommer intill med båt. Jag tror att många blir förvånade över hur kul man kan ha på sup:en, säger Erik Westling.

Kan jag, kan alla

Jag håller med Erik Westling. Att paddla sup var en helt fantastisk upplevelse, både känslan av att glida fram på vattenytan ståendes, men också att på något sätt bli ett med naturen. Att få en guidad tur på sup av Erik Westling är möjligt att boka både genom hans företag Woutdoor och Baldersnäs herrgård, och jag kan verkligen rekommendera det. Vågar och kan jag, som är varken smidig eller särskilt äventyrslysten i allmänhet, paddla sup så kan alla.

Artikeltaggar

BaldersnäsBaldersnäs herrgårdDals LångedLaxsjönMalin LjungqvistTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.