Hoppa till huvudinnehållet

Cykla coronasäkert på DVVJ

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Att trampa dressin ger både en fin naturupplevelse och motion.
Att trampa dressin ger både en fin naturupplevelse och motion. Foto: Tommy Löfgren

Att trampa sig fram genom landskapet på dressin ger en fin naturupplevelse – och motion. Dessutom är det coronasäkert. För den som föredrar att åka rälsbuss finns även den möjligheten på Dal Västra Värmlands Järnväg, DVVJ.

På DVVJ möts besökarna i sommar av ett nymålat stationshus. Här finns också en ny och handikappanpassad gästtoalett.

– Stationshuset var i stort behov av en uppfräschning och det känns väldigt trevligt att vi kunde få till det. Det blir ett bra sätt att möta sommarens besökare på, säger Johan Abenius, vd för DVVJ.

Ida Karlsson och Johan Abenius välkomnar sommarens besökare in i ett nymålat stationshus i Bengtsfors.
Ida Karlsson och Johan Abenius välkomnar sommarens besökare in i ett nymålat stationshus i Bengtsfors. Foto: Sanna Stark

På DVVJ går det ingen linjetrafik, så dressincyklisterna kan i lugn och ro trampa sig fram längs sträckan Bengtsfors–Årjäng, som sträcker sig 50 kilometer. Men så långt behöver man inte åka. Om man inte vill. Det finns flera delsträckor. Till Kråkviken, där det finns en trevlig badplats, är det från Bengtsfors 16 kilometer och till det vackra sommarsamhället Gustavsfors är det 24 kilometer.

Dressincyklarna är det bara att lyfta av från rälsen och vända när man vill köra tillbaka. Långa stycken går längs kanten av Dalslands kanal och andra vackra vattendrag. Men här finns också öppna landskap, trolsk skog och hisnande vackra vyer.

Totalt nästan 10 mil

Om man räknar hela järnvägen så är den 96 kilometer lång. Från Mellerud i söder upp till Årjäng i norr. Sträckan Bengtsfors–Mellerud åker man tåg. Det går fint att ta rälsbussen åt ena hållet och välja någon av passagerarbåtarna på Dalslands kanal åt andra hållet.

DVVJ:s rälsbussar körs mellan Bengtsfors och Mellerud.
DVVJ:s rälsbussar körs mellan Bengtsfors och Mellerud. Foto: Tommy Löfgren

Persontrafiken följer, precis som tidigare, kanalbåtarnas tidtabell och sträcker sig mellan den 14 juni och den 28 augusti.

– Men mycket beror fortfarande på hur situationen med pandemin och restriktionerna utvecklas och hur många turister som kan komma hit, säger Johan Abenius.

Stort dressinintresse

Inför årets säsong har DVVJ:s personal maskinröjt hela dressinbanan och Abenius menar att man är bättre förberedda än på länge.

– Vi märkte redan ifjol ett stort intresse för dressinerna, och även om vi tappade många utländska besökare i fjol, så fick vi många nya svenska besökare, säger Johan Abenius.

DVVJ:s vd Johan Abenius tror på en bra turistsäsong, trots pandemin. Särskilt dressinerna är populära. "Att trampa dressinerna är något av det mest coronasäkra man kan göra", säger Abenius.
DVVJ:s vd Johan Abenius tror på en bra turistsäsong, trots pandemin. Särskilt dressinerna är populära. "Att trampa dressinerna är något av det mest coronasäkra man kan göra", säger Abenius. Foto: Sanna Stark

Om det inte hade varit för coronapandemin tror Abenius att det finns mycket som talar för en ökande turism i Dalsland.

Många möjligheter

– Naturturismen och intresset för Dalsland har ökat på sistone. För en verksamhet som DVVJ finns det många intressanta utvecklingsmöjligheter. Vi hoppas kunna säkra dressinbanan ordentligt framöver med nödvändigt underhåll. Jag tänker då på att skapa lägerplatser och toalettmöjligheter och se till att skyltar förnyas. Vi behöver, genom informationsskyltar, kunna visa hur det såg ut när banan byggdes en gång i tiden.

Att trampa dressinerna är något av det mest coronasäkra man kan göra. /Johan Abenius, vd för DVVJ

Och även om alla fortsätter lida under coronapandemin menar Abenius att delar av DVVJ:s verksamhet inte är så beroende detta.

– Att trampa dressinerna är något av det mest coronasäkra man kan göra. Sedan är det förstås lite mer utmanande med rälsbussarna.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDVVJJohan AbeniusSommarTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.