Hoppa till huvudinnehållet

Röjning drabbar djurliv – "det är bedrövligt"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Harungar och fågelungar drabbades hårt av röjningarna i Töftedal. Det menar Sven Olausson, skogsägare och boende i området.
Harungar och fågelungar drabbades hårt av röjningarna i Töftedal. Det menar Sven Olausson, skogsägare och boende i området. Foto: Paul Kleiven och Kerstin Jönsson

Under veckan som gick utförde Svenska Kraftnät röjningar längs en kraftledningsgata i Töftedal. Enligt Sven Olausson, skogsägare och bosatt i området, utfördes röjningarna under en felaktig tidpunkt.

– Djurlivet drabbades hårt. Jag såg själv två koltrastungar som ännu inte var flygfärdiga.

Sven Olausson menar att röjningarna borde ha utförts två veckor senare så att fågelungarna hade haft en chans att klara sig.

– Jag har inget emot röjningarna i sig, men att genomföra dem vid den här tiden är helt vansinnigt. Så här års är området ett paradis för fågel- och harungar. Jag såg själv två små koltrastungar som saknade fjädrar. De kunde inte flyga och de överlevde med största sannolikhet inte, säger Sven Olausson.

Vid den här tidpunkten är det många häckande arter i området, fortsätter han.

"Helt fel att röja nu"

– Det är otroligt att de kan gå ut och röja nu! De förstår inte hur illa de gör. En del fåglar har fortfarande ägg.

Olausson berättar att området är en lämplig biotop för flera olika arter.

– Kraftledningsgatan sträcker sig över ett stort område mellan Trollhättan och in i Norge. Här i Töftedal har nu Svenska Kraftnät röjt sly, småbjörkar, smågranar och småtallar som är bra mat för djuren.

”Okunnigt av dem”

Olausson menar att Svenska Kraftnät borde visa större hänsyn till fåglar och harar.

Kraftledningsgata. Arkivbild.
Kraftledningsgata. Arkivbild. Foto: BERTIL ERICSON

– Jag ringde dem också när jag fick besked om att de skulle genomföra den här röjningen, men svaret blev att de inte kunde ändra någon tid. De hade så många kraftledningsgator att röja att de måste hålla tidplanen. Men det är bedrövligt att de inte tar hänsyn. Det är okunnigt och oansvarigt av dem, säger Sven Olausson.

”Vi tar hänsyn”

Andreas Grändborn är skoglig specialist på Svenska Kraftnät. Han menar att Svenska Kraftnät tar tillräckligt med hänsyn vid röjningarna.

– Vårt underhållsarbete vid kraftledningsgator pågår året runt. Innan vi startar upp arbetena har vi samråd med Länsstyrelsen som i sin tur tar in synpunkter från andra intressenter. I samrådet framkommer direktiv om hur röjningarna ska utföras på bästa sätt. När sedan röjningarna utförs följer vi resultatet av samrådet som vi har med Länsstyrelsen, säger han.

"Måste följa tidplanen"

Grändborn menar att det är viktigt att hålla en på förhand bestämd tidplan.

– Vi måste göra det eftersom vi ska röja otroligt stora områden varje år.

– Nu kan jag inte just det här aktuella ärendet, men vi sparar generellt lågväxande vegetation så som enbuskar, lågväxande bärbuskar med mera för att gynna biologiska mångfalden. Och vi skickar också ut aviseringsbrev till fastighetsägarna om var och när vi ska röja. Markägarna kan kontakta vår leverantör om de har synpunkter, säger Andreas Grändborn.

Tar ni hänsyn till djurlivet?

– Ja, och det är jätteviktigt. Det är en naturlig del i vårt underhållsarbete kring kraftledningarna, vi vill påverka växt- och djurlivet i så liten grad som möjligt samtidigt som vi upprätthåller person- och driftsäkerheten kring anläggningarna, säger Andreas Grändborn.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarSven OlaussonSvenska kraftnätTöftedal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.