Hoppa till huvudinnehållet

Kanottalangen får NWT:s ungdomsstipendium: ”En fantastisk sport”

Publicerad:
Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium.
Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium. Foto: Johan Lindahl

Under fjolåret tog hon tre guld och tre brons på SM. Nu tilldelas Bengtsforskanotisten Agnes Thor NWT:s och RF-SISU:s ungdomstipendium.

– Det här är jättevärdefullt för mig, säger 18-åringen.

2020 blev första året som junior för kanottalangen Agnes Thor från Bengtsfors. Ändå blev det två guld på junior-SM i både sprint och maraton. Sedan blev det SM-guld på seniornivå i K2 tillsammans med Ania Zagorska – men också tre individuella brons.

Även året dessförinnan var kantat av medaljer i ungdoms-SM. Hon och klubbkompisen Matilda Wöhrer tog guld i nästan alla lopp de ställde upp i. Dessutom blev Agnes Thor uppkallad till ungdomslandslaget och fick representera Sverige i nordiska mästerskapen.

Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium.
Juniorkanotisten Agnes Thor tilldelas NWT och Sisus ungdomsidrottstipendium. Foto: Johan Lindahl

Nu tilldelas hon NWT:s och RF-SISU Västra Götalands ungdomsstipendium på 5 000 kronor.

– Det är jättekul. Det här är en svår sport att bli bra i och en som inte lockar sponsorer. Det här är jättevärdefullt för mig, säger 18-åringen Agnes Thor när undertecknad och Sara Tegnér på RF-SISU överraskar henne hemma på Liverudsvägen i Bengtsfors.

Fast egentligen bor hon i Nyköping, där hon går tredje året på kanotgymnasiet.

Kanot är en ganska otacksam sport som knappt genererar några inkomster samtidigt som utgifterna är förhållandevis höga. Men det är inte pengarna som motiverar Agnes Thor till att bli bäst.

– Det är så jävla roligt. Jag brinner verkligen för det här och tycker att det är en fantastisk sport, säger hon.

SISU:s Sara Tegnér och Dalslänningens sportredaktör Johan Lindahl delade ut diplomet hemma hos Agnes Thor.
SISU:s Sara Tegnér och Dalslänningens sportredaktör Johan Lindahl delade ut diplomet hemma hos Agnes Thor. Foto: Johan Lindahl

De 5 000 kronorna kommer att komma väl till pass, menar Agnes Thor.

– De kan gå till tävlingskläder eller till landslagsuppdrag, som man får stå för själv.

I mars började hon känna en smärta i axeln, som gradvis blev värre. Hon hade överansträngt den av för mycket träning och fick därför trappa ner några veckor. Men nu är hon på väg tillbaka, lagom till SM om två veckor, där hon och Ania Zagorska ska försöka göra en favorit i repris.

– De andra kommer att ha en annan kurva än mig, eftersom jag inte kunnat träna med skadan. Så medalj kanske blir svårt, men det finns alltid hopp. Jag hoppas kunna göra ett bra lopp med Ania. Vi klickar bra, så jag tror på oss, säger Agnes Thor.

I september väntar även VM, men där är hon osäker på om hon blir uttagen.

Coronaanpassad utdelning

Stipendiet, som administreras av RF-SISU Västra Götaland, har de senaste åren delats ut av koncernens tidning Dalslänningen i samband med Idrottsgalan i Bengtsfors till en lovande idrottsungdom mellan 15 och 18 år som tillhör en idrottsförening i Dalsland. I år ställdes den in, och därför blev det en coronaanpassad prisutdelning i år.

– Det är jättekul att vara med och dela ut det här stipendiet och stötta en ung och framstående idrottare från Dalsland, säger Sara Tegnér, idrottskonsulent på RF-Sisu Västra Götaland.

Artikeltaggar

Agnes ThorAnia ZagorskaBengtsforsBengtsfors BoisKanot

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.