Hoppa till huvudinnehållet

Sanering klar - nu väntar försäljning

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Saneringsarbete av gamla sågverksområdet vid Stora Le samt Bälnäs är sedan en tid tillbaka klart.
Saneringsarbete av gamla sågverksområdet vid Stora Le samt Bälnäs är sedan en tid tillbaka klart. Foto: Helena Lindgren

Saneringen av Le-området/Bälnäs är sedan en tid tillbaka klar. Nu ska nästa steg tas i utvecklingen av området där bostadstomter ska säljas och övrig mark ska exploateras.

När nu saneringen är klar ska de åtta kommunala bostadstomterna som finns i området säljas.

– Nu kan vi skrida till verket, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Sedan tidigare beslut är utgångspriset för varje tomt satt till 360 000 kronor.

De kostnader kommunen haft vid framtagandet av tomterna, samt vid saneringen, skall täckas genom intäkter vid försäljning. För att klara full finansieringsgrad har kommunstyrelsen beslutat att försäljningen ska ske i egen regi. Om kommunen inte får sålt tomterna inom en rimlig tid bör det övervägas att anlita mäklare.

Hoppas snart komma igång

Det finns personer som sedan tidigare har visat intresse för tomterna och dessa kommer i och med försäljningen att kontaktas.

– Vi hoppas att vi kan komma igång med försäljningen så snart som möjligt, säger Martin Carling.

Förutom saneringen av bostadstomterna har det skett en sanering av det gamla sågverksområdet, som nu också är klart.

Arbetet påbörjades i slutet av augusti förra året.
Arbetet påbörjades i slutet av augusti förra året. Foto: Helena Lindgren

Kommunen har fått flera förfrågningar från företag som är intresserade av marken, samtidigt som det pågår ett arbete med att peka ut utvecklingsmöjligheter av området.

Ett första utkast om hur marken skulle kunna disponeras samt var byggnation kan vara lämplig finns framtaget och det förbereds också för en Leaderansökan för att få mer finansiering för utveckling av området.

– Nu behöver vi fundera kring hur vi vill att området ska utvecklas. Parallellt behöver vi titta på eventuella förändringar i detaljplanen, säger Martin Carling.

För att kommande satsningar ska följa den intention som kommunen har för området har kommunstyrelsen beslutat att alla intressenter ska fylla i ett formulär där de redogör för om de vill bygga, köpa mark eller arrendera. Kommunstyrelsen ska sedan ta ställning till varje enskilt fall.

24 000 kvadrat

I en tjänsteskrivelse framkommer att den mark som är mest naturlig för att sälja är där den stora ladan är belägen, då den inte påverkar området i stort.

Området som har sanerats är cirka 24 000 kvadratmeter. Arbetet inleddes i slutet av augusti förra året.

Dals-Eds kommun har beviljats medel för förundersökningar, projektering, sanering och efterkontroll av Naturvårdsverket, som finansierar 100 procent av kostnaden på gamla sågverksområdet.

När det gäller de åtta tomterna finansieras den större delen av Naturvårdsverket.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEdMartin CarlingMiljöNaturvårdsverketStora Le

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.