Hoppa till huvudinnehållet

Inget fängelse i Åmål: ”Vi jobbar vidare för andra etableringar”

Publicerad:
Det finns ett stort behov av nya anstalter i Sverige. På bilden syns Kumlaanstalten.
Det finns ett stort behov av nya anstalter i Sverige. På bilden syns Kumlaanstalten. Foto: FREDRIK PERSSON

Åmål fanns länge med i diskussionerna kring var Kriminalvården nya anstalt skulle byggas. Men nu står det klart – det nya fängelset byggs i region öst.

Åmål har varit ett av alternativen som diskuterats när Kriminalvården nu planerar för en ny stor anstalt. Men under måndagen fattade Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren initieringsbeslutet, ett första steg mot att etablera en ny anstalt i region öst – vilken omfattar Östergötlands, Jönköpings, Kalmar, Gotlands och Kronobergs län.

Beslutet är ett tungt slag för Åmåls kommun som i snart ett år arbetat intensivt, både på politisk- och tjänstemannanivå, för en etablering i kommunen, vilket hade genererat en betydande mängd arbetstillfällen.

– Vi beklagar så klart Kriminalvårdens beslut om att gå vidare med en ny anläggning i region öst, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kriminalvården ställde upp en rad krav för att en etablering skulle bli aktuell, som lämplig mark och möjligheten att kunna pendla kollektivt till den nya anstalten till exempel. Krav som Åmåls kommun uppfyllde.

– Vi kunde visa på mycket bra förutsättningar för en etablering i Åmål och vi är många aktörer i regionen som tillsammans och samstämmigt står bakom ansökan. Att få en statlig aktör till Åmål hade varit ett stort lyft för hela området. Processen och arbetet för nya etableringar, säger kommunalrådet Michael Karlsson.

Mer specifikt handlade kraven bland annat om 40 hektar mark – motsvarande 57 fotbollsplaner – inom tre kilometer från järnvägsstationen. Kommunen hade löst det om det blivit aktuellt, menar Björn Wennerström, samhällsbyggnadschef på Åmåls kommun.

– Vi har fått ett löfte om att få köpa mark.

Fick ni någon förklaring till varför Kriminalvården valde att gå vidare med region öst?

– Behovet var störst där helt enkelt. Hade de valt att lägga det på västra sidan av landet så hade vi legat bra till, säger Björn Wennerström.

Ej förgäves

Kommunens ansträngningar har inte varit förgäves och kan ses som en bra grund för eventuella framtida etableringar, menar kommunalrådet Michael Karlsson.

– Genom arbetet som gjorts är Åmål på agendan och vi har positiva blickar mot oss för framtida etableringar, säger Michael Karlsson.

Platsbristen på svenska fängelser är akut och i höstas var läget så pass allvarligt att Kriminalvården utlyste stabsläge. Kriminalvården räknar därför med att behöva bygga ytterligare anstalter framöver. Kommunens förhoppning är att Åmål kan bli aktuellt vid kommande etableringar.

– Kriminalvården kommer behöva fler platser. Sedan jobbar vi vidare även för andra etableringar, även på den privata sidan, säger Björn Wennerström.

Den nya anstalten i region öst kommer ha runt 400 platser och bli en sluten anstalt i säkerhetsklass 2. Målet är att anstalten ska stå klar år 2028 och generera 300 till 400 arbetstillfällen.

– Kriminalvården planerar att utöka med 3 400 platser i häkten och anstalter till år 2030, för att möta det växande platsbehovet. Tillsammans med de nya anstalterna i Trelleborg och Kalmar blir detta ett viktigt tillskott, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusFängelseKriminalvårdenMichael KarlssonSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.